Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Celles

Celles is een oud Romaans Dorpje in de provincie Namen en behoort tot de mooiste dorpjes van Wallonië. Celles is een deelgemeente van de gemeente Houyet.

De omgeving van de het dorp wordt al duizenden jaren bewoond. De bekende geschiedenis van het dorp gaat terug tot aan de zevende eeuw toen de monnik Hadelinus hier een klooster stichtte. Deze monnik heeft indertijd de inwoners bekeerd tot het christendom. Later hebben de kloosterlingen een gedeelte van de Hermitage van Heilige Hadelinus omgebouwd tot een school en deze functie heeft het gebouw nog steeds. Al zijn de kloosterlingen hier al vertrokken sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw. Een deel van het gebouw is ingericht als bezoekerscentrum en worden de lokale specialiteiten tentoongesteld.

Een van de mooiste gebouwen van het dorp is de Romaanse Saint-Hadelinkerk. Deze kerk heeft nog steeds zijn originele functie maar wordt ook regelmatig gebruikt om er klassieke concerten te geven. Je kunt doormiddel van een kleine wandeling van ongeveer vier kilometer alle hoogtepunten van het dorp en de daaromheen liggende landgoederen. Tijdens deze wandeling kom je het Kasteel van Vêves tegen dat van 1 april tot en met 1 november te bezoeken is. Dit uit de vijftiende eeuw stammende kasteel is halverwege de vorige eeuw geheel gerestaureerd in de originele militaire stijl. Eenmaal terug aangekomen in het dorp kan men hier op het terras genieten van lokale bier, de cuvée Saint-Hadelin die hier in een blond en in een amber bier te verkrijgen is.

Hier ligt Celles

Weersverwachting Celles

vandaag
22° / 13°
morgen
16° / 14°
13 jul
17° / 12°
14 jul
21° / 11°
15 jul
24° / 13°
Meer weer van Celles op klimaatinfo.nl

Meer informatie