Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Chiny

Chiny is een klein stadje in het zuidelijke deel van de Belgische Ardennen in de provincie Luxemburg. Chiny is één van de oudste dorpjes in de Gaume. Het stadje werd in de tweede helft van de tiende eeuw gesticht.

In Chiny is een fontein te vinden die herinnerd aan het 1000-jarig bestaan van de stad. De stad Chiny was de hoofdstad van het gelijknamige graafschap dat in de veertiende eeuw uitgegroeid was tot een indrukwekkend graafschap waartoe 246 plaatsen, 1412 dorpen en 57 kastelen behoorden. Halverwege de veertiende eeuw werd het graafschap Chiny onderdeel van het Hertogdom Luxemburg. Tegenwoordig is de gemeente Chiny een behoorlijk stuk kleiner al is het na de gemeentelijke herindelingen wel weer een stuk groter als vroeger.

Het kasteel van Chiny is eeuwenlang het belangrijkste gebouw geweest van de stad. Het kasteel werd gebouwd in de tweede helft van de tiende eeuw en in het begin van de elfde eeuw werd en eer kapel en een watermolen aan toe gevoegd. De kapel maakte onderdeel uit van de priorij van Sint Walburghe. Van het kasteel, de kapel of de watermolen is vandaag de dag niets meer terug te vinden. Het kasteel werd tijdens een oorlog in de zeventiende eeuw gedeeltelijk verwoest waarna het in opdracht van een Franse Markies in zijn geheel werd afgebroken. Het enige wat tegenwoordig nog aan het bestaan van dit kasteel herinnert is een bord in het stadje.

Chiny is tevens bekend als vertrekpunt voor boottochten over de Semois. Natuurlijk kan men er net als in de rest van de Ardennen met een kajak of een kano de afvaart wagen maar leuker is het om de aftocht te doen met een platbodemboot. Deze platbodems waren één van de eerste en meest populaire attracties in de Ardennen. Al aan het einde van de negentiende eeuw was deze manier van de Semois bevaren erg populair. In de zomermaanden, weekenden en tijdens de schoolvakanties kan dit dagelijks op andere tijdstippen moet er van te voren gereserveerd worden. In het office du tourisme van Chiny kan je verschillende informatie verkrijgen over het dorp en de rest van de Gaumestreek.

Hier ligt Chiny

Weersverwachting Chiny

vandaag
18° / 11°
morgen
14° / 10°
16 jun
15° / 10°
17 jun
17° / 14°
18 jun
17° / 15°
Meer weer van Chiny op klimaatinfo.nl

Meer informatie