Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Torgny

Torgny is een klein dorpje in het zuidoostelijke deel van de Ardennen in de provincie Luxemburg. Torgny is uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Wallonië en behoort tot de Les Plus Beaux Village de Wallonië.

Het dorpje Torgny is het meest zuidelijk gelegen dorp van België. Mede door de zuidelijke ligging van het dorp en het microklimaat in de Gaumestreek is het mogelijk om in het dorp druiven te verbouwen. Er zijn in het dorp dan ook twee wijnboerderijen te vinden waar je de lokale specialiteit kunt proeven. Deze zijn jammer genoeg niet altijd geopend. Maar in de weekenden maak je de meeste kans om er niet voor een gesloten deur te staan. In het dorp is tevens een klein bureau voor toerisme te vinden. De dame die achter de balie spreekt een aardig woordje Nederlands en kan je alles over het dorp en de bezienswaardigheden in de omgeving vertellen.

 

Het microklimaat in Torgny is mede mogelijk door de rijke kalkhoudende grond en de geringe hoogte van het dorp. De kalkhoudende grond zorgt ervoor dat in de lentemaanden de warmte snel wordt vastgehouden waardoor de gemiddelde temperatuur er net iets hoger ligt. In de herfstperiode zorgt dezelfde grond ervoor dat de warmte langer wordt vastgehouden waardoor het lang aangenaam is rondom het dorp.

Een opvallend detail in Torgny is dat zo goed als alle huizen gebouwd zijn met een lichtgele kalksteen die licht poreus is. Daarnaast zijn veel huizen in het dorp nog voorzien van de zogenaamde kanaaldakpannen, deze dakpannen worden in Nederland en België nauwelijks gebruikt maar kom je in Toscane bijvoorbeeld overal tegen. Deze dakpannen zijn dan ook een overblijfsel van de Romeinse overheersing.

Hier ligt Torgny

Weersverwachting Torgny

vandaag
8° / 3°
morgen
10° / 2°
19 apr
8° / 3°
20 apr
10° / 3°
21 apr
8° / 2°
Meer weer van Torgny op klimaatinfo.nl

Meer informatie