Belgische Kust

België

De Belgische Kust is een kuststrook van ongeveer zeventig kilometer. Aan de noordkant grenst deze bij Het Zwin aan Nederland, in het zuiden is het de plaats De Panne die bijna tegen de grens met Frankrijk aan ligt. De kust in zijn huidige vorm is ontstaan door inpoldering en ontwatering. Oorspronkelijk heeft kent de kust van België een veel ongelijkmatigere vorm met daarvoor zelfs enkele eilanden en zandbanken. Het toerisme aan de Vlaamse kust is in de loop van de negentiende op gang gekomen. Toen concentreerde zich dat vooral nog in Oostende. De grote groeispurt is pas een eeuw later op gang gekomen: in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. De snelheid waarin de vraag naar accommodaties en woningen toenam heeft ervoor gezorgd dat er een flinke mate van verstedelijking heeft plaatsgevonden. Op sommige plekken beginnen dorpen al met elkaar te vergroeien. De fraaie villa’s, de brede zandstranden en de diverse bezienswaardigheden aan de kust zorgen ervoor dat er tussen de vele hoogbouw in toch voldoende plek is voor schoonheid.

Blankenberge

Blankenberge behoort tot de belangrijkste en meest populaire badplaatsen aan de Belgische Kust. Het uiterlijk zal je niet direct betoveren. Dat is een erfenis van de snelle opkomst van het toerisme in de vorige eeuw.

Wie echter voor het strandleven naar de Belgische kuststrook komt die zal in Blankenberge een geweldige bestemming zien. Het lange en vrij brede zandstrand is volop gevuld met beach clubs die variëren van gezellige familieclubs tot hippe strandclubs waar vooral jong en in mindere mate oud lekker van het strandleven komt genieten onder het genot van een hapje en een drankje.

» meer over Blankenberge

Knokke

Knokke is een dorp binnen de gemeente Knokke-Heist. Het dorp wordt over het algemeen gezien als de chique badplaats van de Vlaamse kust. Dit is de plek waar het toerisme langs de kuststrook als één van de eerste plekken tot ontwikkeling is gekomen.

Knokke kent twee gezichten. Langs het strand zie je bebouwing die te vergelijken is met die van andere badplaatsen zoals Blankenberge en Oostende. Langs het strand loopt een lange boulevard: de Zeedijk. Aan de Zeedijk zie je vooral appartementengebouwen staan van ongeveer zes tot acht verdiepingen hoog. Achter deze gebouwen zie je het tweede gezicht van Knokke: villa’s in allerlei stijlen die de grandeur van Knokke nog enigszins bevestigen. Want eerlijk gezegd vraag je je af waarom rijke Vlamingen en ook Nederlanders zoveel geld neertellen voor een plek in Knokke. Met de hedendaagse vliegtarieven kun je net zo goed iets in Spanje kopen.

» meer over Knokke

Lissewege

Lissewege is een prachtig klein dorpje in Vlaanderen niet ver van de Vlaamse kust. Het dorp ligt in de deelgemeente Lissewege waar ook de Zeebrugge en Zwankendamme onder vallen.

Het dorp wordt al sinds de tiende eeuw bewoond. De eerste bewoners van deze regio waren schapenhoeders die op het schorrengebied in deze regio met hun schapen rondtrokken. Vanaf de twaalfde eeuw is er in Lissewege de eerste vorm van permanente bewoning. Tegelijkertijd wordt er in het dorp een Pastoor aangesteld. Door de aanwezigheid van een pastoor wordt Lissewege een belangrijke stopplaats voor reizigers die onderweg zijn naar Santiago de Compostella. Dit verklaard de drie Sint Jacobsschelpen in het gemeentewapen van het Dorp.

» meer over Lissewege