Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Lissewege

Lissewege is een prachtig klein dorpje in Vlaanderen niet ver van de Vlaamse kust. Het dorp ligt in de deelgemeente Lissewege waar ook de Zeebrugge en Zwankendamme onder vallen.

Het dorp wordt al sinds de tiende eeuw bewoond. De eerste bewoners van deze regio waren schapenhoeders die op het schorrengebied in deze regio met hun schapen rondtrokken. Vanaf de twaalfde eeuw is er in Lissewege de eerste vorm van permanente bewoning. Tegelijkertijd wordt er in het dorp een Pastoor aangesteld. Door de aanwezigheid van een pastoor wordt Lissewege een belangrijke stopplaats voor reizigers die onderweg zijn naar Santiago de Compostella. Dit verklaard de drie Sint Jacobsschelpen in het gemeentewapen van het Dorp.

 

De belangrijkste en bekendste bezienswaardigheid van Lissewege is de Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk. Deze kerk is gebouwd in het begin van de dertiende eeuw in de typisch kustgothiek stijl. De toren is er ongeveer vijftig jaar later aangebouwd. Andere bezienswaardigheden in Lissewege zijn de Abdij Ter Doest, het Lisseweegs Vaartje en de jaarlijkse processie. Tijdens deze processie wordt het mirakelbeeld van de Heilige Maria door het dorp heen gedragen. Dit is echter niet meer het originele beeld maar een replica uit het begin van de zeventiende eeuw. Het originele beeld werd door de Geuzen in de zestiende eeuw vernietigd.

Lissewege staat bij de meeste mensen bekend als het witte dorp. De oorsprong hiervan laat niet naar zich raden aangezien het overgrote deel van alle huizen in Lissewege wit zijn geschilderd. Hierdoor valt de enorme bakstenen kerk in het midden van het dorp nog meer op. Lissewege behoort tot de vijftig mooiste dorpjes van Vlaanderen.

Hier ligt Lissewege

Weersverwachting Lissewege

vandaag
10° / 4°
morgen
10° / 5°
25 apr
10° / 5°
26 apr
11° / 6°
27 apr
15° / 8°
Meer weer van Lissewege op klimaatinfo.nl

Meer informatie