Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Thuin

Thuin is een prachtig stadje in de provincie Henegouwen niet ver bij de stad Charleroi vandaan. Thuin staat bekend om zijn hangende tuinen en het Belfort dat op de Unesco werelderfgoedlijst te vinden is.

Thuin is een oude stad die al in de tweede eeuw na Christus door de Romeinen bewoond werd. Er zijn resten van een begraafplaats gevonden die dit kunnen bevestigen. De stad wordt voor het eerst in de boeken genoemd in de negende eeuw onder de naam Tudinium Castellum. Het stadje was indertijd eigendom van de Abdij van Lobbes. De monniken van de abdij gebruikten Thuin als versterkte schuilplaats. De abdij is in de achttiende eeuw verwoest.

Het belfort van Thuin staat net als de andere belforten in België en Frankrijk op de Wererlderfgoedlijst van de UNESCO. In totaal bestaat deze inschrijving uit 56 belforten. Het belfort werd hier gebouwd omdat Thuin vroeger één van de goede steden van het bisdom Luik was. Het belfort van Thuin was vroeger de toren van de collegialekerk.

Net buiten het stadje Thuin staat het historische trammuseum van Thuin. In het museum zijn ongeveer twintig historische trams en een stoomlocomotief uit de negentiende te bewonderen. Hoogtepunt van het museum is de elektrische tram uit 1901.

De hangende tuinen van Thuin zijn al vele jaren een van de mooiste bezienswaardigheden van de stad. Ze zijn zelfs meerdere malen beschreven in gedichten. Langs de hangende tuinen, waar tegenwoordig vooral wijnranken te vinden zijn, kun je een leuke wandeling maken. Tijdens de wandeling kom je elf borden tegen die je het verhaal van de stad, de streek en de Samber vertellen.

Hier ligt Thuin

Weersverwachting Thuin

vandaag
8° / 4°
morgen
5° / 0°
7 dec
4° / 0°
8 dec
8° / 4°
9 dec
8° / 6°
Meer weer van Thuin op klimaatinfo.nl

Meer informatie