Namen

België

Namen is één van de vijf provincies van het Waals gewest en één van de tien Belgische provincies. De oorsprong van deze provincie is te vinden in het Franse departement Samber en Maas, maar werd in het begin van de negentiende eeuw de provincie Namen. De hoofdstad van de provincie is de stad Namen. Andere grote en bekende plaatsen in de provincie Namen zijn, Sambreville, Andenne Gembloers, Ciney, Dinant en Rochefort. Naast deze grotere plaatsen zijn er behoorlijk wat prachtige dorpen in deze bijzondere Belgische provincie te vinden. De belangrijkste rivier van de provincie Namen is de Maas. Deze rivier loopt als een rode draad langs de belangrijkste en bekendste plaatsen van deze omgeving.
Het grootste deel van de provincie Namen is terug te vinden in de Belgische Ardennen. Kleinere delen van de provincie maken echter deel uit van Condroz plateau en het Fagne-Famenne reliëf. De verschillen met andere plaatsen die op de uitlopers van de Ardennen liggen is echter klein waardoor er gemakshalve vanuit gegaan wordt dat de hele provincie in de Ardennen ligt.

Bouvignes-sur-Meuse

Bouvignes-sur-Meuse is een middeleeuws plaatsje dat vlak bij de stad Dinant ligt. Opvallend feit is dat deze tegenwoordige broederplaatsen vroeger gezworen vijanden waren.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bouvignes-sur-Meuse is de Sint Lambertus kerk. Het oorspronkelijke gotisch gebouw dat in de middeleeuwen ingewijd, om precies te zijn in het jaar 1217. In de 15e eeuw werd de kerk vergroot. In het jaar 1554 werd de stad geplunderd. De kerk raakte hierbij beschadigd. Pas in de 20e eeuw vond er een grootschalige restauratie plaats. Het heeft zes jaar geduurd om de kerk te herstellen, van 1921-1927. Sinds 28 april 1948 is de Sint Lambertus kerk een erkend monument.

» meer over Bouvignes-sur-Meuse

Celles

Celles is een oud Romaans Dorpje in de provincie Namen en behoort tot de mooiste dorpjes van Wallonië. Celles is een deelgemeente van de gemeente Houyet.

De omgeving van de het dorp wordt al duizenden jaren bewoond. De bekende geschiedenis van het dorp gaat terug tot aan de zevende eeuw toen de monnik Hadelinus hier een klooster stichtte. Deze monnik heeft indertijd de inwoners bekeerd tot het christendom. Later hebben de kloosterlingen een gedeelte van de Hermitage van Heilige Hadelinus omgebouwd tot een school en deze functie heeft het gebouw nog steeds. Al zijn de kloosterlingen hier al vertrokken sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw. Een deel van het gebouw is ingericht als bezoekerscentrum en worden de lokale specialiteiten tentoongesteld.

» meer over Celles

Crupet

Crupet ligt in de deelgemeente Assense in de provincie Namen. Crupet behoort tot de mooiste dorpjes van Wallonië en is opgenomen op de lijst van Les Plus Beaux Villages de Wallonie.

Crupet heeft vanaf de elfde eeuw tot en met de zeventiende eeuw tot de heerlijkheid van Luik behoort. Het was aan het begin van deze periode dat hier de eerste delen van kasteel van de Carondelet en zijn watermolen werden gebouwd. De oude slottoren van het kasteel stamt nog uit deze periode. Het kasteel is tegenwoordig privé eigendom. In het centrum van het dorp Crupet vindt men vele oude lemen vakwerkhuisjes. Vanuit het dorp vertrekt er een korte wandeling die je langs de vele hoogtepunten van Crupet en de omliggende omgeving leidt. Men komt dan onder andere de Grot van Sint-Antonius van Padau, de slottoren, de kerk van Sint-Martin en de oude olieslagerij tegen. Naderhand kunt u even tot rust komen bij één van de cafés op het dorpsplein.

» meer over Crupet

Froidfontaine

Froidfontaine is een klein gehucht gelegen op de bedevaartsroute naar Beauraing. Het dorp ligt in de Pays des Vallées en ligt slechts enkele meter van de Franse grens vandaan.

Dit kleine gehucht is onderdeel van de bedevaartsroute naar Beauraing en dat is in het dorp goed te zien. Hoewel het maar een klein gehucht is kent het toch een redelijk grote kerk en meerdere heilige beelden die verspreid staan in en rond het dorp. De grootste hiervan is de Maria grot, nagebouwd van de grot in Lourdes, aan de rechterkant van de kerk. Het dorp is genoemd naar de fontein die op het dorpsplein staat. Froidfontaine is ongeveer zo’n twee eeuwen oud. Het dorpje bestaat voornamelijk uit enkele mooie boerderijen, een kerk en de lokale begraafplaats.

» meer over Froidfontaine

Lavaux-Sainte-Anne

In het oostelijke deel van de provincie Namen aan het riviertje de Winche ligt het dorpje Lavaux-Sainte-Anne. Aan de rand van dit dorp ligt het kasteel van Lavaux-Sainte-Anne dat tegenwoordig een aantal musea huisvest.

Lavaux-Sainte-Anne is een klein dorpje met slecht enkele honderden inwoners in de gemeente Rochefort. Het dorp heeft een eigen afrit op de autosnelweg is daarom erg gemakkelijk te bereiken. Het verlaten van het dorp is echter wat lastiger aangezien er hier geen oprit is voor de snelweg. In het dorp zelf is er niet veel te beleven, het moet zijn schoonheid hebben van het in het dorp gelegen kasteel, wel bevindt er zich op het marktplein een hotel met een restaurant.

» meer over Lavaux-Sainte-Anne

Profondeville

Prodondeville is een kleine dorpje en een gemeente in de provincie Namen. Door de ligging van het dorp aan de Maas komen er jaarlijks behoorlijk wat toeristen naar dit in eerste instantie wat gewoontjes ogende dorp.

Profondeville is te vinden aan de Maas tussen de twee steden Dinant en Namen. Langs de Maas is een prachtig wandelboulevard te vinden en natuurlijk de Ravel-route die bij de oorsprong van de Maas begint en zich een weg baant door Frankrijk, België en Nederland. Het mooiste en belangrijkste gebouw van het dorp is zonder twijfel de Saint-Remy kerk. In het dorp zijn verder enkele “gratis” tennisvelden en een leuke kinderspeeltuin. Combineer dit met gezellige cafeetjes die uitkijken over de Maas en je hebt een heerlijke pitstop gevonden tijdens je fietstocht langs de Maas.

» meer over Profondeville

Spontin

Spontin ligt in de provincie Namen in de gemeente Yvoir aan de rivier de Bocq. Spontin was tot aan de fusie der gemeente van België een zelfstandige gemeente.

Spontin is hier ontstaan omdat dit één van de weinige plaatsen was waar men de rivier de Bocq vrij gemakkelijk kon oversteken. Al in de 13de eeuw werd hier in de bocht van de Bocq gestart met de bouw van het Kasteel van Spontin. In de eeuwen daarna is het kasteel meerdere malen gerenoveerd en uitgebreid totdat het aan het eind van de 17de eeuw zijn huidige vorm had. Het kasteel is in het hoogseizoen dagelijks te bezoeken. Hoog boven het kasteel uit torent de parochiekerk Saint-Georges uit. Deze gotische kerk is te bereiken nadat men een steil weggetje naar boven heb beklommen. Aan de achterzijde van de kerk zit een trap je terug kan brengen naar de rivier de Bocq

» meer over Spontin