Waals-Brabant

België

De provincie Waals-Brabant is de jongste en kleinste provincie van Brabant. De provincie is ontstaan door de vroegere provincie in 1995 op te splitsen in Waals-Brabant, Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De hoofdstad van de provincie is het stadje Waver. Echte grote steden zijn er in deze provincie niet te vinden. Wel meerdere middelgrote plaatsen en gemeenten zoals Eigenbrakel, Ottignies-Louvain-la-Neuve, Waterloo, Nijvel en Tubeke.

De provincie heeft een langgerekte vorm dat van oost naar west ongeveer 90 kilometer lang is en op zijn breedst 40 kilometer is. Op het grondgebied van Waals-Brabant werd één van de belangrijkste slagen uit de geschiedenis uitgevonden; de Slag bij Waterloo. In 1815 werden de troepen van Napoleon door het Brits Nederlandse en Hannoverse troepen onder leiding van de hertog van wellington en het Pruisische leger onder aanvoering van maarschalk von Blücher. Op de plaats waar deze historische slag plaatsvond is vandaag de dag de Heuvel van de Leeuw te vinden. Andere bekende bezienswaardigheden in Waals-Brabant zijn het convent van Waver, de Abdij van Villers en de Sint-Gertudiskerk in Nijvel.

Waterloo

Dit dorp onder de rook van Brussel is natuurlijk voornamelijk bekend vanwege de slag bij Waterloo die daar in 1815 op 18 juni plaatsvond. En laten we eerlijk wezen, na dat we ook een bezoek hadden gebracht aan het dorpje is dat ook duidelijk de enige attractie van het dorp.

Laat het dorp dan ook links liggen, of u moet erg veel interesse hebben in het Wellington memorial museum, en ga direct naar de ” bute de lion” of te wel de leeuwenbult. Men kan hier in het bezoekerscentrum een film bekijken over de gevechten op die dag en het panorama bezichtigen wat een overzicht geeft over de slag bij Waterloo. Uiteraard beklimt men de afzichtelijke leeuwenbult.

» meer over Waterloo