Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bosnië en Herzegovina

Mooiste dorpjes van Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina is een land wat weinig toeristen telt. Aan de kust bij Neum is er een vakantieoord te vinden, vanuit Kroatië zijn er veel mensen die de stad Mostar bezoeken en een handjevol toeristen uit het land zelf trekt zomers naar de Pliva meren en in de winters de bergen in om te skiën. Rijdend door Bosnië keer je soms terug naar hoe West-Europa er in de jaren 30 van de vorige eeuw uitzag. Een herder met zijn kudde, amper verkeer en geen toerist te zien. En toch is het een land van ongekende schoonheid. De natuur is er prachtig en divers. Van hoge gebergtes en naar beneden razende rivieren tot lieflijke valleien en heide landschappen. Je vindt het er allemaal. Er wonen niet veel mensen en dat maakt de natuur alleen nog maar indrukwekkender. Tussendoor is er een grote diversiteit aan dorpjes. Soms mooi oud en goed opgeknapt, soms ook verlaten en verstoken van enige aandacht. Het ene dorp met een berg kerktorens, het andere met minaretten en de volgende met allebei. Bosnië en Herzegovina heeft een lange geschiedenis. Delen van het land hebben behoort tot zelfstandige Bosnische koninkrijken, het Heilige Roomse rijk, het Ottomaanse rijk, het Oostenrijk-Hongaarse rijk , het Kroatisch Koninkrijk, Joegoslavië en na de grote oorlog in 1991 is het een zelfstandige republiek. Al die machthebbers en landen hebben hun stempel gedrukt op de republiek. De recentste uit de Joegoslavië oorlog was voor sommige plaatsen destructief. Nog steeds is de schade van de oorlog nog niet overal hersteld en het zal zeker nog wel even duren voordat de psychologische schade in het land verwerkt is.

Jajce

Bosnië en Herzegovina

Jajce is een oud plaatsje in Bosnië en Herzegovina. Het dorpje is vooral bekend door zijn prachtige waterval. De rivier de Pliva en de Vrba komen hier bij elkaar. Het dorpje is kandidaat voor de UNESCO werelderfgoedlijst.

Počitelj

Bosnië en Herzegovina

Počitelj is een dorpje gelegen aan de rivier de Neretva. Het dorpje ligt op de belangrijkste toegangsweg richting Mostar en is geliefd bij organisatoren van dagexcursies naar Mostar als tussenstop.