Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina is een land wat weinig toeristen telt. Aan de kust bij Neum is er een vakantieoord te vinden, vanuit Kroatië zijn er veel mensen die de stad Mostar bezoeken en een handjevol toeristen uit het land zelf trekt zomers naar de Pliva meren en in de winters de bergen in om te skiën. Rijdend door Bosnië keer je soms terug naar hoe West-Europa er in de jaren 30 van de vorige eeuw uitzag. Een herder met zijn kudde, amper verkeer en geen toerist te zien. En toch is het een land van ongekende schoonheid. De natuur is er prachtig en divers. Van hoge gebergtes en naar beneden razende rivieren tot lieflijke valleien en heide landschappen. Je vindt het er allemaal. Er wonen niet veel mensen en dat maakt de natuur alleen nog maar indrukwekkender. Tussendoor is er een grote diversiteit aan dorpjes. Soms mooi oud en goed opgeknapt, soms ook verlaten en verstoken van enige aandacht. Het ene dorp met een berg kerktorens, het andere met minaretten en de volgende met allebei. Bosnië en Herzegovina heeft een lange geschiedenis. Delen van het land hebben behoort tot zelfstandige Bosnische koninkrijken, het Heilige Roomse rijk, het Ottomaanse rijk, het Oostenrijk-Hongaarse rijk , het Kroatisch Koninkrijk, Joegoslavië en na de grote oorlog in 1991 is het een zelfstandige republiek. Al die machthebbers en landen hebben hun stempel gedrukt op de republiek. De recentste uit de Joegoslavië oorlog was voor sommige plaatsen destructief. Nog steeds is de schade van de oorlog nog niet overal hersteld en het zal zeker nog wel even duren voordat de psychologische schade in het land verwerkt is.

Jajce

Jajce is een oud plaatsje in Bosnië en Herzegovina. Het dorpje is vooral bekend door zijn prachtige waterval. De rivier de Pliva en de Vrba komen hier bij elkaar. Het dorpje is kandidaat voor de UNESCO werelderfgoedlijst.

Jajce is een mooi oud plaatsje in Bosnië en Herzegovina. Het plaatsje is vooral bekend vanwege de grote waterval die hier nar beneden stort. Waar de rivier de Pliva en de Vrba bij elkaar komen stort het water zo’n 20 meter naar beneden. Een machtig zicht. Het dorpje met zijn versterkingen ligt net even boven de rivier en de waterval en vormt zo, zeker als men aan komt rijden en het dorp voor het eerst ziet, een prachtig plaatje. Het plaatsje bestaat uit een versterkte vesting, nog enkele stadspoorten en muren en oude huizen bovenop een heuvel.

» meer over Jajce

Počitelj

Počitelj is een dorpje gelegen aan de rivier de Neretva. Het dorpje ligt op de belangrijkste toegangsweg richting Mostar en is geliefd bij organisatoren van dagexcursies naar Mostar als tussenstop.

Počitelj is een prachtig oud dorpje onderweg naar Mostar. Hoewel het ernstig heeft geleden onder de oorlog in Joegoslavië is het toch de moeite waard er even te gaan kijken. Al is het alleen maar omdat met een bezoek aan het dorp je de wederopbouw weer op weg helpt. Počitelj is een beschermd monument sinds 1996. Veel van de oude inwoners werden tijdens de oorlog verjaagd of sloegen zelf op de vlucht en het dorp werd flink beschoten. Diverse oude huizen en prachtige monumenten raakten zwaar beschadigd. Men is echter hard bezig om het dorp weer op te bouwen en te restaureren zonder de oude structuren schade aan te doen.

» meer over Počitelj