Jajce is een oud plaatsje in Bosnië en Herzegovina. Het dorpje is vooral bekend door zijn prachtige waterval. De rivier de Pliva en de Vrba komen hier bij elkaar. Het dorpje is kandidaat voor de UNESCO werelderfgoedlijst.
Jajce is een mooi oud plaatsje in Bosnië en Herzegovina. Het plaatsje is vooral bekend vanwege de grote waterval die hier nar beneden stort. Waar de rivier de Pliva en de Vrba bij elkaar komen stort het water zo’n 20 meter naar beneden. Een machtig zicht. Het dorpje met zijn versterkingen ligt net even boven de rivier en de waterval en vormt zo, zeker als men aan komt rijden en het dorp voor het eerst ziet, een prachtig plaatje. Het plaatsje bestaat uit een versterkte vesting, nog enkele stadspoorten en muren en oude huizen bovenop een heuvel.
Jajce bestaat al sinds de 14e eeuw. Het dorp werd gebouwd in het onafhankelijk koninkrijk Bosnië, maar in de 15e eeuw eerste veroverd door het Ottomaans keizerrijk en later door de Hongaren. Jajce werd in de middeleeuwen bijna van de kaart geveegd. Wat vele legers niet lukt, het innemen van de versterkte plaats, lukt de zwarte dood wel. Een groot gedeelte van de bevolking stierf aan deze ziekte. Uiteindelijk ging het in de 16e eeuw weer onderdeel uitmaken van het Ottomaans keizerrijk en verscheen de eerste Moskee ook in het dopje. Tot aan de Bosnische oorlog leefden de verschillende minderheden hier vreedzaam naast elkaar.
Tijdens de oorlog in voormalig Joegoslavië was Jajce een groot twistpunt. Het ligt precies in een gebied waar de scheidslijnen tussen Kroaten, Bosniërs en Serviërs wat lastiger te omschrijven zijn. In 1992 vluchtte bijna alle Serviërs weg uit het dorp. Waarna het dorp door de Serviërs heftig werd gebombardeerd. Ook veel historische gebouwen hadden hevig te lijden onder de bombardementen. De oude Servische kerk werd in stukken geblazen. UNESCO en verschillende andere non-profit organisaties proberen tegenwoordig de plaats weer in zijn oude glorie te herstellen.