Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Alberta

Mooiste dorpjes van Alberta

Het gevarieerde landschap van de Canadese provincie Alberta zorgt voor een prachtig decor voor de dorpen en steden die hier te vinden zijn. In het westen van Alberta domineert het vrij ruige uiterlijk van de Rocky Mountains, in het oosten zijn het vooral prairies die het uiterlijk bepalen en in het noorden zie je veel uitgestrekte naaldwouden. Voor mensen die een kampeervakantie in Canada vieren behoort Alberta tot de veel bezochte provincies van Canada. Vooral de nationale parken in de Rockies trekken veel toeristen. In de grote dorpen (of kleine steden?) Banff en Jasper is het dan ook zowel ’s winters als zomers een drukte van jewelste. In de wintermaanden komt men hier vooral om te skiën, in de zomermaanden om te wandelen, raften en om te genieten van de prachtige natuur.

Alberta is een gebied dat zeer geschikt is om met een camper te verkennen. De vele campings en campgrounds zijn prima uitgerust om campers tot vrachtwagenformaat te kunnen ontvangen. Met een camper kun je heerlijk rondtrekken tussen de parken en tegelijkertijd een aantal dorpen bezoeken. Veel drukbezochte dorpen hebben speciale RV-parkeerplaatsen.

Banff

Alberta

Van alle plaatsen in het westen van Canada is Banff hoogstwaarschijnlijk de meest toeristische. Banff wordt door velen als één van de mooiste plaatsen van Canada gezien.

Dat Banff populair is merk je meteen als je de plaats in juli of augustus bezoekt. Het is er dan zo druk dat borden buiten het dorp je vaak al verwijzen naar parkeerplaatsen die aan de rand liggen. Zo reden wij op een zondag in begin augustus Banff binnen, terwijl het ook nog eens lang weekend was in Canada. We vroegen onszelf direct af waarom we in hemelsnaam naar Banff gereden waren. In ons geval was er maar weinig van de schoonheid van het dorp te zien, omdat er zo enorm veel toeristen rond liepen. Het was alsof je tijdens een druk Pinksterweekeinde en zomerse temperaturen Valkenburg binnenkwam. Voor ons was het bezoek aan Banff een deceptie, hoewel je wel kunt zien dat de plaats zeker een eigen schoonheid heeft.

Jasper

Alberta

Het door bergen omringde Jasper is het toeristische hart van het Jasper National Park. Het ruim vierduizend inwoners tellende Jasper ligt in het noordelijke deel van de Canadese Rocky Mountains. 

Jasper is net als het zuidelijker gelegen Banff een populaire uitvalsbasis om de Rocky Mountains te verkennen. Hoewel er ook ongeveer 1400 mensen in Jasper zelf wonen, zijn het in de zomer- en wintermaanden vooral toeristen die je in de straten van Jasper ziet. In de wintermaanden kun je rondom Jasper uitstekend wintersporten. In het dorp kun je dan terecht voor je inkopen, de apres-ski en om uit te eten. In de zomermaanden zijn het activiteiten zoals wandelen, fietsen en raften die toeristen naar Jasper brengt.

Het centrum van Jasper is vrij compact. De restaurants en winkels zitten vooral over twee straten verdeeld die parallel aan elkaar lopen: Connaught Drive en Patricia Street.

Lake Louise

Alberta

Lake Louise is een belangrijk meer in het Banff National Park maar is tevens ook een klein dorpje dat vernoemd is naar het gelijknamige meer. Dit meer wordt algemeen als één van de mooiste meren van Canada beschouwd.

Het felle water en de achterliggende bergtoppen zorgen voor een mooi plaatje. Het dorp zelf is vooral gericht op het verzorgen van reizigers en toeristen die naar Lake Louise komen voor het meer of op doorreis zijn. Centraal in het dorp vind je voorzieningen zoals een informatiecentrum, twee tankstations, enkele winkels en mogelijkheden om te eten of te drinken. Aan de rand van het dorp ligt de ‘campground’ van Lake Louise. Deze camping biedt alleen enkele basisfaciliteiten zoals een staanplaats met elektra, WC’s, douches en de mogelijkheid voor campers en caravans om vuil water te lozen en vers water aan te vullen. Het mooie aan de Lake Louise Campground is de ligging. Tussen de tent-campground en het kampeerterrein voor campers en campings stroomt een rivier en je hebt fraai uitzicht op de bergen rondom het dorp.