Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

British Columbia

Mooiste dorpjes van British Columbia

British Columbia is de meest zuidwestelijke provincie van Canada en behoort tot de belangrijkste toeristische gebieden van dit immense land dat meer dan de helft van het continent Noord-Amerika beslaat. British Columbia is een smeltpot van verschillende culturen, die vooral door migratie in de negentiende en twintigste eeuw ontstaan is. De oorspronkelijke bewoners, de Indianen, maken op dit moment nog geen vijf procent van de totale bevolking uit. Veel van de migranten zijn destijds vanwege economische redenen naar Brits-Columbia gekomen. Hier was goud te vinden en het klimaat is op veel plekken in British Columbia uitermate geschikt voor landbouw en veeteelt. Een tweede migratiegolf kwam na de Tweede Wereldoorlog op gang en aan het einde van de vorige eeuw verhuisden veel Chinezen naar British Columbia. Zij verlieten vooral Hongkong met het oog op het feit dat de Britten de kolonie over zouden dragen aan China. Vooral de meer vermogende mensen uit Hong Kong verlieten de stad uit angst voor het linkse regime van China.

De verschillende migranten hebben ervoor gezorgd dat er in British Columbia een aantal interessante dorpen ontstaan zijn. Sommige plaatsen zijn door de gunstige ligging uitgegroeid tot dorp, een aantal hebben hun bestaan te danken aan het feit dat ze op een verkeersknooppunt liggen. Sommige dorpen bestaan vooral uit één of meerdere tankstations, aangevuld met wat winkels, horeca en een tientallen woningen.

British Columbia leent zich prima voor een rondreis. Behalve een aantal karakteristieke dorpen is deze provincie ook gezegend met een indrukwekkende natuur die hier vele gezichten kent. Voordat je aan je rondreis door Canada kunt beginnen moet je wel eerst je eTA aanvragen. Deze elektronische inreistoestemming heb je naast je paspoort nodig om Canada binnen te mogen.

Als je een rondreis door British Columbia wil maken, dan is het goed om rekening te houden met de weersomstandigheden. In de winter is Canada prachtig, maar lastig begaanbaar door de vele sneeuw die er valt. De beste reistijd voor een rondreis door British Columbia is van juni tot en met september.

Chemainus

British Columbia

Chemainus is een dorp op Vancouver Island dat wereldwijd bekend staat vanwege de vele muurschilderingen die je verspreid door het dorp vindt.

Chemainus stamt uit het jaar 1858. De naam stamt af van het woord Tsa-meeun-is, wat in het Indiaans ‘Gebroken Borst’ betekent. Volgens de legende komt deze naam af van de man die een enorme wond op zijn borst opliep om uiteindelijk opperhoofd te worden. Jarenlang verdiende men in Chemainus het geld vooral met het zagen van hout. De voormalige houtzagerij van Chemainus was zelfs de grootste ter wereld. Door de recessie in de jaren tachtig van de vorige eeuw is de houtzagerij van Chemainus uiteindelijk gesloten. Inmiddels is er een nieuwe houtzagerij geopend, die kleiner en moderner is dan de voormalige houtzagerij.

Deadman Junction

British Columbia

Als je van Savona naar Cache Creek rijdt dan kom je ineens een bordje “Ghosttown” langs Highway 1 tegen. Dit is waar je het spookdorp Deadman Junction vindt.

De officiële naam is Deadman Junction Ranch, maar van een echte ranch is er geen sprake. Het dorp is geen echt dorp maar een spookdorp in de stijl van het Wilde Westen. Het is een initiatief van Matt Sandvoss, die in 2011 vanuit Langley (bij Vancouver) naar deze plek nabij het dorp Savona verhuisde. Hier is hij begonnen aan een prachtig project: het nabouwen van een onbewoond dorp die zo natuurgetrouw mogelijk is nagebouwd. Hiervoor heeft Matt gebruik gemaakt van authentieke elementen. Hierdoor is Deadman Junction een geloofwaardig project geworden.

Duncan

British Columbia

Duncan is een plaats die bekend staat om de vele houten totempalen die verspreid door Duncan staan. Deze totempalen zijn de trekpleister van Duncan. Ze zorgen ervoor dat toeristen die een rondreis maken hier een tussenstop inlasten.

De grootste reden om de totempalen in Duncan te plaatsen is om meer toeristen aan te trekken. De inwoners van Dunvan zagen dat men in Chemainus succes had met de vele muurschilderingen en wilden ook iets unieks hebben om bezoekers naar Duncan te trekken. Ze hebben toen een aantal Cowichanhoutbewerkers gevraagd om enkele tientallen totempalen te maken. Deze totempalen, ruim tachtig in aantal, zijn nu te bewonderen in het centrum van Duncan en enkele langs de highway.

Harrison Hot Springs

British Columbia

Het dorpje Harrison Hot Springs dankt haar naam aan de warmwaterbron die in het dorp aanwezig is. Harrison Hot Springs is in 1886 gesticht en ligt in de staat British Columbia.

Het slechts vijftienhonderd inwoners tellende dorp moet het vooral hebben van het toerisme. Dat is al zo sinds de Canadian Pacific Railway ervoor zorgde dat de plek gemakkelijk bereikbaar werd vanuit andere plekken in Canada. Harrison Hot Springs is ooit begonnen als een resort, dat toen nog St. Alice’s Well heette. Hoewel er pas eind negentiende eeuw gebouwd werd op deze plek, wisten goudzoekers vele decennia daarvoor al dat er een plek in het Harrison Lake was dat warm was en daardoor niet bevroor.

Pemberton

British Columbia

Pemberton is een klein dorp dat langs de adembenemend mooie Route 99 ligt. Pemberton heeft op sommige plekken nog een echte wildwest-uitstraling.

Opvallend feit is dat Pemberton tot in de jaren zestig van de vorige eeuw alleen maar per trein bereikbaar was. Pas op het moment dat Highway 99 langs het dorp aangelegd werd kon je Pemberton ook met de auto of motor bereiken. Hierdoor is de economie van Pemberton ook aanzienlijk veranderd. Een redelijk groot deel van de inkomsten worden nu dankzij het toerisme verdiend. Redelijk wat inkomsten vloeien voort uit passanten die hier komen tanken en inkomen komen doen. Een kleine hoeveelheid toeristen kiest er daadwerkelijk voor om in Pemberton te overnachten.

Princeton

British Columbia

Princeton is een voormalig mijndorp in de regio Similkameen. In Princeton werd vroeger goud, koper en steenkool gedolven. Tegenwoordig is Princeton een leuk dorp tussen verschillende provinciale parken.

Tegenwoordig zijn de goudzoekers allang uit Princeton verdwenen. Het geld wordt nu vooral verdiend met de houtbouw en het verzagen van hout tot bewerkbare planken. De Houtzagerij van Weyerhaeuser is de grootste werkgever in het dorp. Toch zul je op verschillende manieren kennis kunnen maken met de historie van Princeton. Zo staat er aan Vermilion Avenue het Princeton Museum. Tot de collectie van het museum behoren een oud rijtuig uit het begin van de twintigste eeuw, een poppenverzameling, lokale kunstnijverheid en diverse onderwerpen die voortkomen uit het pioneersleven in Princeton.

Revelstoke

British Columbia

Revelstoke is een prachtig dorp gelegen in het oosten van British Columbia. Revelstoke is zowel in de winter als in de zomer een populaire vakantiebestemming dankzij de sneeuwzekerheid in de winter en de zonnige droge zomers.

De kracht van Revelstoke is de ligging direct bij het gelijknamige nationale park. Men zegt weleens dat Revelstoke de eerste plek is waar je serieuze bergen ziet op het moment dat je vanuit Vancouver richting de Rocky Mountains rijdt. Hier krijg je alvast een voorproefje van het natuurschoon dat je verderop te wachten staat. Revelstoke is echter meer dan alleen natuurschoon. Het centrum van het plaatsje is prachtig. Als je de geparkeerde auto’s grotendeels weg zou halen en alleen enkele klassieke Amerikaanse auto’s zou laten staan, dan heb je een prachtige filmset zoals ze hem in Hollywood amper zouden kunnen bedenken.

Steveston

British Columbia

Het vissersdorp Steveston is een mooi voorbeeld van een vissersdorp in Canada. Steveston staat bekend vanwege de zalmvisserij en is tevens een populaire toeristische bestemming nabij de stad Vancouver.

Steveston is een dorp dat in 1880 door William Herbert Steves gesticht is. In de loop der jaren is het dorp eigenlijk opgeslokt door Richmond, een voorstad van Vancouver.Toch heeft Steveston haar eigen karakter weten te behouden. Dat is vooral te danken aan de visserij, de ‘whale watch’ excursies en de restaurants aan het water waar je terecht kunt voor heerlijke vismaaltijden. Met een vissersvloot van maar liefst zo’n zeshonderd boten heeft Steveston de grootste vissersvloot van Canada.

Whistler

British Columbia

Whistler is het wintersporthart van de Coast Mountains in Canada. Het plaatsje is niet voor niets tijdens de Olympische Winterspelen van 2010 gebruikt voor een aantal onderdelen.

De Olympische Winterspelen hebben Whistler een extra impuls gegeven. Speciaal voor de winterspelen werd er een nieuw centrum aangelegd, dat vrijwel geheel autovrij is. In het hart vind je tegenwoordig een aaneenschakeling van restaurants, bars, winkels, fietsverhuurders en activiteitenbureau’s. In Upper Whistler, aan de voet van Blackcomb Mountain, is er eigenlijk een tweede hart ontstaan.

Als men het over Whistler heeft, heeft men het vaak over een stadje in plaats van een dorp. Echter vinden wij een plaats met minder dan tienduizend permanente inwoners geen stad maar een groot dorp. Whistler is echter wel een apart geval, want in de wintermaanden verveelvoudigt het aantal inwoners ineens. Dan zijn er gemiddeld zo’n veertigduizend mensen die in en rondom Whistler wonen. Dat komt omdat veel woningen in Whistler als tweede woning van rijke Canadezen en Amerikanen gebruikt wordt.