Cyprus

Cyprus

Cyprus is een groot eiland in het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Het eiland is na Sicilië en Sardinië het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het eiland behoort tot de Europese Unie terwijl het geografisch tot Azië behoort. Op het eiland zijn enkele prachtige grote steden en bijzondere badplaatsen te vinden. Denk hierbij aan Nicosia, Larnarca, Pafos, Limasol en Famagusta, toch zijn er verdeeld op het eiland ook behoorlijk wat dorpjes te vinden die meer dan de moeite waard zijn. De mooiste dorpen zijn te vinden in het Troodosgebergte, verscholen tussen de heuvels hebben deze dorpen de tand des tijds weten te overleven. Ze hebben hierdoor nog veel van hun authentieke karakter weten te bewaren. Andere dorpen zijn in de loop der tijd veranderd in toeristische hotspots, maar toch kun je als je goed kijkt het authentieke karakter van deze dorpen ontwarren.

Het is bijzondere leuk om tijdens een vakantie op Cyprus een auto te huren en de binnenlanden in te trekken. Je kunt dan op één dag verschillende dorpen bezoeken en genieten van de bijzondere natuur op het eiland. Vanwege het warme klimaat heeft Cyprus te maken met vrij hete zomers. De beste reistijd om de dorpen op Cyprus te ontdekken bestaat daarom uit de maanden april, mei, september en oktober. 

Fyti

Fyti is een klein dorpje in het centraal westelijke deel van Cyprus op de uitlopers van het Troodosgebergte. Het dorpje ligt op bijna zevenhonderd meter hoogte op ongeveer 20 kilometer van Polis.

Fyti is heel klein dorpje met minder dan honderd inwoners, toch staat het dorp aangeduid als een must see op Cyprus. Dit heeft alles te maken met de kunstnijverheid uit het dorp. Fyti staat namelijk bekend om zijn kant en om de tapijten die in het dorp geweven worden. Het textiel dat in Fyti gemaakt wordt staat bekend onder de naam Phythkiotika. Het verschilt in kwaliteit met het textiel uit de andere dorpen, het grootste verschil is echter dat er bij de Phythkiotika flamboyante kleuren en patronen gebruikt worden. In het dorpje kun je verschillende werken kopen en in het museum kom je alles te weten over deze bijzondere kunstvorm.

» meer over Fyti

Kakopetria

Kakopetria is een prachtig oud dorpjes in de vallei van de Kargotisrivier in het Troodosgebergte. Het dorp ligt op ongeveer zeshonderd meter hoogte en staat bekend om zijn milde klimaat.

Door dit milde klimaat is het mogelijk om druiven te telen in de omgeving van Kakopetria. In het dorp zijn meerdere bars en restaurants te vinden waar je de lokale wijn kunt proeven. De meeste van de toeristische bars en restaurants zijn te vinden in Old Kakopetria. Dit historische deel van het dorp is geliefd bij toeristen. Het is te vinden in het westelijke deel van het huidige dorp. Het merendeel van de toeristen die richting Kakopteria rijden zal alleen dit deel van het dorp bezoeken en de Agios Nikolaos tis Stegis bezoeken.

» meer over Kakopetria

Lofou

Het dorpje Lofou is misschien wel het mooiste dorp in het Troodosgebergte, Het dorp ligt verscholen in de Ampelochoria. De hellingen rondom Lofou worden van water voorzien door de Kryos en Kouris wat voor uitmuntende wijnen zorgt.

Het dorp Lofou is te vinden in de heuvels tussen Limasol en Paphos. Het is gebouwd in een cirkelvormig patroon op de heuvels tussen de rivieren de Kryos en Kouris. Nadat de rivier de Kouris buiten zijn oevers was getreden werd het hele dorp op de huidige locatie herbouwd. Dit heeft ervoor gezorgd dat het dorp een uniforme uitstraling heeft. De zandstenen muren in combinatie met de roodoranje dakpannen maken Lofou tot een uniek dorpje op Cyprus. Het dorp dankt zijn naam aan het Griekse woord voor heuvel; Lofos, dat later weer verbasterd werd door de lokale inwoners tot Lofou.

» meer over Lofou

Omodos

Het dorpje Omodos behoort tot de drukstbezochte dorpen in het Troodosgebergte. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Timios Stravosklooster. De meeste toeristen komen voor het handgemaakte kant en de wijnen.

Omodos is de hoofdstad van de verschillende wijndorpen die verspreidt liggen op de zuidelijke hellingen van het Troodosgebergte. Dit deel van staat ook wel bekend als de Krassochoria. Het dorpje is gesticht in de elfde eeuw na Christus. In de twaalfde eeuw werd in het hart van het dorp het Timiou-Stavrosklooster gebouwd, dit klooster gewijd aan het ware kruis, kan bezocht worden. Het is tegenwoordig niet meer in gebruik als klooster, wel wordt de kerk midden op het terrein nog steeds gebruikt voor de mis. Het is verstandig om bedekkende kleding te dragen als je het klooster gaat bezoeken.

» meer over Omodos

Pano Panagia

Pano Panagia is een klein dorpje in het westelijke deel van Troodosgebergte Het dorpje dank zijn bekendheid voornamelijk aan het feit dat het klooster van Panagia Chrysorrogiatissa net buiten het dorp te vinden is.

Het dorp Pano Panagia is volgens de overleveringen ontstaan nadat een veel ouder dorp in de vallei, Pelekaniaka door een aardbeving werd verwoest. Tijdens deze aardbeving viel er een groot rotsblok op het dorp en vernielde het volledige dorp. De meest inwoners hebben de aardbeving overleefd omdat een vogel hun gewaarschuwd had voor het naderende verhaal. Tenminste dat is wat de legende over Pelekaniaka verteld. De resten van de Koukos-rots die het dorp vernietigd zou hebben is nog steeds te vinden in de omgeving van het dorp.

» meer over Pano Panagia

Pedoulas

Het dorpje Pedoulas is te vinden in het centrale deel van het Troodosgebergte op een hoogte van ongeveer 1.100 meter. Het dorp ligt in de Marathassavallei in de omgeving van de Setrakhosrivier.

Het dorpje dank zijn bekendheid voornamelijk aan het feit dat de kerk van de Aartsengel Michaël. Deze kerk is terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco samen met negen andere beschilderde kerken. Deze is gebouwd aan het einde van de vijftiende eeuw. In de kerk zijn prachtige muurschilderingen te vinden van de heilige Constantijn, zijn moeder de heilige Helena en de heilige Kyriaki. De muurschilderingen in de kerk van de Aartsengel Michaël in Pedoulas behoren tot de mooiste en meest realistische van alle kerken in het Troodosgebergte. Andere onderwerpen zijn het Offer van Abraham, de Judaskus en de Doop in de Jordaan.

» meer over Pedoulas

Polis

Het dorpje Polis is te vinden in het meest noordwestelijke deel van Cyprus. Polis is gebouwd op de plaats waar ooit de antieke stadsstaat Marion te vinden was. Het de perfecte plaats om het Akamas-schiereiland te verkennen.

Polis Chryssochous, Stad van het Gouden Land ligt tussen uitgestrekte sinaasappelvelden ten oosten van het Akamas-schiereiland. Het historische centrum van het dorp stamt uit de zestiende eeuw. Het best bewaarde bouwwerk in het centrum is de Agios Nikolas, de bekende kerk van Polis is echter de Agios Andronikos, in deze kerk zijn enkele prachtige muurschilderingen te vinden. Het historische centrum van Polis wordt gedomineerd door terrassen en winkeltjes. Deze zijn zo dicht op elkaar geplaatst dat het op sommige plekken lastig is om er doorheen te lopen.

» meer over Polis