Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Pano Panagia

Pano Panagia is een klein dorpje in het westelijke deel van Troodosgebergte Het dorpje dank zijn bekendheid voornamelijk aan het feit dat het klooster van Panagia Chrysorrogiatissa net buiten het dorp te vinden is.

Het dorp Pano Panagia is volgens de overleveringen ontstaan nadat een veel ouder dorp in de vallei, Pelekaniaka door een aardbeving werd verwoest. Tijdens deze aardbeving viel er een groot rotsblok op het dorp en vernielde het volledige dorp. De meest inwoners hebben de aardbeving overleefd omdat een vogel hun gewaarschuwd had voor het naderende verhaal. Tenminste dat is wat de legende over Pelekaniaka verteld. De resten van de Koukos-rots die het dorp vernietigd zou hebben is nog steeds te vinden in de omgeving van het dorp.

Pano Panagia is het geboortedorp van aardsbisschop Makarios de derde, de eerste president van Cyprus. Een bord op de poort van zijn geboortehuis herinnerd aan deze gebeurtenis. Deze plaquette behoort samen met de Kerk van Onze Lieve vrouw de belangrijkste bezienswaardigheid in Panagia. De belangrijkste bezienswaardigheid ligt ongeveer een kilometer buiten het dorp, dit is namelijk het klooster van Panagia Chrysorrogiatissa. Dit bijzondere klooster is opgericht ter ere van de Onze-Lieve-Vrouw van de Gouden Granaatappel. Het klooster is gebouwd in de tweede helft van de twaalfde eeuw nadat de monnik Ignatius nadat hij een icoon had gevonden in de buurt van Paphos. Dit icoon is nog steeds te vinden in de kerk van het klooster. Het icoon wordt vandaag de dag bewaard ingewikkeld in gaas in een speciale kist. Volgens sommige legendes zou dit icoon geschilderd zijn door één van de evangelisten.

Tegenwoordig staat het klooster bekend om de uitstekende wijn die er geproduceerd wordt. De meeste mensen die het klooster bezoeken komen niet uit religieuze overwegingen, maar om de wijn van het klooster te kopen. De Cypriotische wijn uit het klooster van Panagia Chrysorrogiatissa is in en buiten het klooster te koop. Wil je het klooster en de kerk bezoeken zorg er dan wel voor dat je passende kleding draagt.

Hier ligt Pano Panagia

Weersverwachting Pano Panagia

vandaag
34° / 23°
morgen
34° / 23°
26 jun
34° / 24°
27 jun
35° / 24°
28 jun
33° / 21°
Meer weer van Pano Panagia op klimaatinfo.nl

Meer informatie