Zuid-Denemarken

Denemarken

De regio zuid-Denemarken lokaal beter bekend als Syddanmark beslaat het zuidelijke deel van het schiereiland Jutland en enkele eilanden. Hiervan is Funen het grootste en bekendste eiland. Andere grote of bekende eilanden die tot deze regio behoren zijn Fano, Aerø en Langeland. Regio is ontstaan door het samenvoegen van de drie oude provincies Zuid-Jutland, Ribe en Funen. De grootste stad in deze regio is Odense met bijna 200.000 inwoners andere bekende steden en plaatsen zijn Esbjerg, Ribe, Velje en natuurlijk billund. Die laatste zegt je misschien op het eerste gezicht niet zoveel maar dit is de plaats waar het legoblokje is geboren. Naast de fabriek is in het dorp ook het attractiepark Legoland Billund te vinden.

Nordby

Nordby is een dorpje met minder dan 3000 inwoners op het eiland Fano in Denemarken, een van de Deense waddeneilanden welke ter hoogte van Esbjerg ligt.

Op het eiland Fanø ligt ook Sønderho. Dit dorpje werd door de Denen zelf tijdens een nationale verkiezing gekozen tot het mooiste dorpje van Denemarken. Dat is jammer voor Nordby want hoewel het bijna net zo mooi en gezellig is staat het nu voor altijd in de schaduw van haar eiland genoot. Maar veel toeristen maken maken de fout om vanaf de ferry die in Nordby aankomt direct door te reizen.

» meer over Nordby

Ribe

Ribe is een van de oudste en mooist bewaarde dorpjes van Denemarken. Deze prachtige plaats staat bekend om zijn prachtige oude huizen, mooie kathedraal en prachtig natuurschoon in de omgeving. Ribe trekt jaarlijks vele bezoekers.

Ribe is gelegen in de Deense regio Zuidwest Jutland aan het water van de Noordzee. De oudste resten van bebouwing van Ribe kunnen we terug dateren naar de 6e eeuw na christus. Vanaf de 8e eeuw werd het mooie marktplein gebouwd en werd Ribe een steeds belangrijke re plaats in de regio. De eerste christelijke kerk werd er gebouwd in 854. Dit houten bouwwerk werd echter in de elfde eeuw vervangen door de huidige kathedraal van Ribe. Ribe groeide uit tot Denemarkens belangrijkste haven. Vanaf hier werd er gehandeld met de meer zuidelijk gelegen Europese staten en vertrokken er vele Viking plundertochten.

» meer over Ribe