South East England

Engeland

De regio South East England is de op twee na grootste regio van Engeland. De totale oppervlakte beslaat 19.096 vierkante kilometer. De regio ligt ten westen en zuiden van de Engelse hoofdstad Londen en behoort tot de drukst bezochte toeristische gebieden van Engeland. In South East England vind je een combinatie van authentieke dorpen, glooiende heuvellandschappen, statige kastelen en gezellige kustdorpen.

South East England staat bekend vanwege de uitstekende scholen en universiteiten. Veel hoog aangeschreven scholen komen uit dit stukje Engeland. Het meest bekend is de University of Oxford, waar heel wat hedendaagse internationale leiders colleges hebben gevolgd. Ook economisch gezien doet South East England het goed. De welvaart is vaak terug te zien in de vele mooie dorpen die je in South East England aantreft.

Tot South East England behoren de volgende graafschappen: Berkshire, Buckinghamshire, East Sussex, Hampshire, Isle of Wright, Kent, Oxfordshire, Surrey en West Sussex.

Alresford

Alresford  is een klein dorpje in het zuidwesten van Engeland gelegen in het Graafschap Hampshire. Het bestaat uit Old Alresford , hoger op de heuvel gelegen en het New Alresford.

Beide stukken zijn bijna als aparte dorpjes te zien en worden ook fysiek gescheiden door een natuurgebied wat The Weir wordt genoemd. Dit is een grote vijver omringd door een wat verwilderd stuk landschap. De rivier de Alre loopt door beide dorpjes heen. Alre is een echt marktstadje. Gelegen aan de weg van Winchester naar Canterbury, een weg die veel werd begaan door pelgrims, was Alresford in de middeleeuwen een belangrijke handelsplaats .De huizen in het dorp tonen de sporen van meerder eeuwen door de geschiedenis heen. Keurige Vicoriaanse bouw staat naast Georgian huisjes. De vrolijke leurtjes en erkers maken dat het geheel een vriendelijke uitstraling heeft.

» meer over Alresford

Battle

De naam van het dorp Battle licht al een sluier op over de geschiedenis van dit plaatsje dat gesitueerd is op zo’n tachtig kilometer ten zuiden van Londen, niet ver van de kustplaats Hastings.

Battle verdient zeker een plek op onze website van mooiste dorpjes. Zo heeft het dorp maar iets meer dan 6.000 inwoners. Er staan in Battle een aantal interessante historische gebouwen die het aanzicht van het plaatsje zeker verfraaien. Als je daarbij ook nog de geschiedenis van het plaatsje, dat aan deze geschiedenis ook direct haar naam te danken heeft, dan weet je dat dit een dorp is met een enorme historische waarde en al evenveel historische sporen van dit verleden. Ervaar zelf de geschiedenis achter Battle en de prachtige oude gebouwen die dit verhaal vertellen.

» meer over Battle

Chilham

De Civil Parish Chilham is een prachtig landelijk gelegen dorp dat gesitueerd is in het graafschap Kent. Het plaatsje is echt een typisch dorp voor deze regio met tal van factoren die het dorp zeer authentiek maken.

Met net iets meer dan duizend inwoners kunnen we bij Chilham spreken van een echt dorp. Naast dat het een dorp is, is het ook nog eens een ‘Parish’ die voldoet aan het beeld van een landelijke gemeente met tal van authentieke karaktereigenschappen die zo kenmerkend zijn voor het graafschap Kent. De combinatie van de authenticiteit en de kleinschaligheid maken dit dorp zeker geschikt voor een vermelding op de website van mooiste dorpjes.  Ondanks dat het dorp niet heel groot is, zijn de landelijke ligging en een aantal prachtige bezienswaardigheden zeker de moeite waard om eens gezien te hebben.

» meer over Chilham

Lenham

Een typische ‘Village’ in het graafschap Kent is het dorp en ‘Civil Parish’ Lenham. Het plaatsje is gelegen in het karakteristieke landschap van de ‘North Downs’ en ligt niet ver van plaatsen als Maidstone en Ashford.

Met net iets meer dan 3.000 inwoners is Lenham als zeker een dorp in onze optiek. Daarnaast kent het dorp een lange geschiedenis die je weer terugziet in een aantal bouwwerken die te vinden zijn in Lenham. In het straatbeeld vallen de typische authentiek gedecoreerde huisjes op en het dorp ligt in een uniek landschap, namelijk nog net in het gebied van de ‘North Downs’. Al deze factoren bij elkaar opgeteld hebben ervoor gezorgd dat Lenham niet mag ontbreken op de website van mooiste dorpjes. Naast de hierboven vermelde elementen zijn er nog een aantal mooie bezienswaardigheden die zeker een bezichtiging waard zijn.

» meer over Lenham

Rye

In het graafschap East Sussex, niet ver van de kust, ligt het werkelijk prachtige dorpje Rye. Het dorp, dat tevens een ‘Civil Parish’ is, ligt in de nabijheid van drie rivieren heeft als oude vestingstad een charmante authentieke uitstraling.

Met nog geen vijfduizend inwoners kunnen we, ondanks Rye een oude vestingstad is, in de huidige tijdgeest het plaatsje gerust een dorp noemen. Deze functie als oude vestingstad heeft er mede voor gezorgd dat Rye zeker niet mag ontbreken op de website van dorpjes.
Het plaatsje is altijd geconserveerd gebleven waardoor het tal prachtige oude bezienswaardigheden herbergt.  Wat ons betreft is dit niet alleen één van de mooiste dorpjes van East Sussex, maar zelfs van Engeland en Groot-Brittannië. Je hebt echt het gevoel dat je op sommige plakken enkele honderden jaren terug in de tijd wordt gestuurd.

» meer over Rye

Sandwich

Niet ver van de kust in het district Dover van het graafschap Kent, ligt het dorpje Sandwich.
Zandwijk, zoals het dorp letterlijk vertaald heet, heeft zijn naam te danken aan de zanderige bodem in gebied waar het dorp gesitueerd is.

Met ongeveer vijfduizend inwoners voldoet Sandwich al aan de categorie ‘dorpjes’. De categorie ‘mooiste’ heeft het plaatsje verdiend door de prachtige middeleeuwse dorpskern. Deze oude dorpskern zorgt ervoor dat er in het dorp tal van monumentale panden te vinden zijn die het plaatsje een authentiek karakter geven. Een wandeling door Sandwich geeft je een gevoel dat je een paar honderd jaar terug in de tijd gaat in een klassiek Engels dorp dat kenmerkend is voor het graafschap Kent. Een lange geschiedenis en invloeden uit andere windstreken zorgen voor een unieke ervaring wanneer je Sandwich bezoekt.

» meer over Sandwich

Windsor

Windsor is een plaats gelegen in het graafschap Berkshire, ten westen van de Britse hoofdstad Londen. Windsor is vooral bekend vanwege Windsor Castle, een residentie van het Britse koningshuis.

Wat betreft grootte is Windsor een groot dorp, dat stadse kenmerken heeft. Dat komt vooral door de aanwezigheid van veel voorzieningen zoals een winkelcentrum, twee treinstations, meerdere hotels en een theater. Dit is eigenlijk vooral te danken aan de aanwezigheid van het uit 1070 stammende kasteel, dat tot de grootste toeristische attracties uit de regio behoort. Windsor Castle is door haar omvang en de iets hogere ligging vrij dominant aanwezig in Windsor. Het kasteel is momenteel het grootste kasteel ter wereld dat nog bewoond wordt. Het Britse koningshuis is niet permanent aanwezig op Windsor Castle, maar verblijft er wel regelmatig.

» meer over Windsor