Auvergne-Rhône-Alpes

Frankrijk

Indrukwekkende natuur, lekker eten, goede wijnen en fraaie dorpjes. Dat is eigenlijk in één zin een omschrijving van de Franse regio Auvergne-Rhône-Alpes. Niet voor niets dat juist dit gebied al decennia lang tot de populairste vakantiegebieden van Frankrijk behoort. Vooral Nederlanders weten iedere zomer de campings en andere accommodaties in deze fantastische regio massaal te vinden. Binnen Auvergne-Rhône-Alpes liggen bijvoorbeeld de departementen Ardèche, Drôme, Loire en Savoie. Wie op enige manier actief bezig wil zijn die kan dat hier allemaal doen. Raften, hiken, bergbeklimmen, paragliding en mountainbiken zijn populaire bezigheden in deze veelzijdige regio. In de wintermaanden staan wintersporten zoals skiën en snowboarden centraal in Auvergne-Rhône-Alpes. Wintersportplaatsen zoals Tignes, Val d’Isère, Val Thorens, La Plagne en Les Menuires behoren tot de beste wintersportbestemmingen ter wereld. Natuurlijk vind je in een grote en zeer diverse regio als Auvergne-Rhône-Alpes voldoende mooie dorpen die moeite waard zijn om te bezoeken.

Bonneval-sur-Arc

Bonneval-sur-Arcis een prachtig dorpje in het departement Savoie. Het dorp ligt in de Maurienne vallei en is het hoogstgelegen dorp van deze vallei. Bonneval-sur-Arc is een bekend skidorp in de regio.

Het dorpsbeeld van Bonneval-sur-Arc wordt bepaald door smalle straatjes met leistenen huizen en houten balkons. Deze bijzondere uitstraling heeft ervoor gezorgd dat het dorp officieel tot de “Les Plus Beaux Villages de France” hoort. Het officiële keurmerk voor de mooiste dorpen van Frankrijk. De belangrijkste rede dat het dorp terug te vinden is op deze lijst, is dat het authentieke karakter van Bonneval-sur-Arc zo goed als onveranderd is gebleven.

» meer over Bonneval-sur-Arc

Grignan

Vrijwel alle elementen die je zoekt in een mooi dorp zijn aanwezig in het middeleeuwse plaatsje Grignan, met als hoogtepunt het grootste renaissance kasteel van zuidoost Frankrijk.

Grignan is gelegen in het Franse departement Drôme, dat onderdeel is van de Franse regio Auvergne-Rhône-Alpes. Onder Nederlandse toeristen is dit een vrij populaire vakantieregio, die vooral in het nabijgelegen departement Ardèche vertoeven. Grignan wordt regelmatig bezocht door Nederlanders (en andere toeristen natuurlijk) die in de Ardèche of in de directe nabijheid van het dorpje verblijven. Ook is Grignan een heerlijke plek om te stoppen als je via de Autoroute du Soleil onderweg bent van of naar je vakantieadres. In Grignan kun je heerlijk lunchen of dineren en dat vaak voor minder geld dan wat je in de wegrestaurants langs de Franse tolwegen kwijt bent. Door de ligging is het ook een ideale plek om te overnachten. Je zit hier op ongeveer duizend kilometer van Utrecht.

» meer over Grignan

Pont-en-Royans

Pont-en-Royans is een klein, maar idyllisch dorp in het departement Isére dat op zijn beurt weer deel uitmaakt van de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het dorp is te vinden in het regionaal natuurpark van de Vercors.

Het dorp staat bekend om zijn hangende huizen over de Bourne. Deze ongewoon overhangende huizen geven het dorp een charmant en pittoreske uitstraling. Het mooiste uitzicht op deze huizen heb je vanaf het speciaal aangelegde plateau, wat in de zomermaanden meestal goed gevuld is met toeristen. De houten balkons en de vrolijk geschilderde huizen lijken recht uit de middeleeuwen te komen. De rest van het dorp bestaat uit kleine smalle straatjes die voor een deel te krap zijn voor de auto.

» meer over Pont-en-Royans

Saint-Nazaire-en-Royans

Saint-Nazaire-en-Royans is een klein dorpje in het departement Drôme dat op zijn beurt deel uitmaakt van de regio Auvergne-Rhône-Alpes. Het voormalige vestingstadje staat voornamelijk bekend om zijn historische panden en het Aquaduct over de Bourne.

Dit bijzondere aquaduct is de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp. Het aquaduct is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw en heeft een hoogte van vijfendertigmeter. De zeventien bogen overspannen een lengt van tweehonderdvijfendertig meter. Wil je het aquaduct beklimmen dan kun je gebruik maken van de panoramalift dat scheelt behoorlijk wat traplopen. Vanaf het viaduct heb je prachtig uitzicht over Saint-Nazaire-en-Royans en zijn omgeving.

» meer over Saint-Nazaire-en-Royans