Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Beaune

Beaune is een kleine stad in het departement Côte-d’Or, in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Beaune heeft iets meer dan twintigduizend inwoners, dus technisch gezien kun je niet van een dorp spreken.

Toch verdient Beaune een plaatsje op deze website tussen de mooiste dorpjes van Frankrijk. Het historische deel van Beaune, binnen de historische stadsmuren voelt aan als een echt dorpje. De wijken buiten het historische centrum zijn eerder buitenwijken, dan dat het onderdeel is van het dorp Beaune. Binnen de oude stadsmuren van Beaune liggen de verschillende bezienswaardigheden die het dorp rijk is en zijn de vele wijnkelders en proeflokalen waar Beaune om bekend staat. Het centrum van Beaune is een leuke plek om een middag door te brengen; gezellig op het terras op een van de pleintjes, een wijnproeverij doen of natuurlijk het Hospice de Beaune bezoeken.

Het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Beaune is het Hospice de Beaune. Het is een Hôtel-Dieu, een oude Franse benaming voor een ziekenhuis. Deze oude ziekenhuizen werden ook gebruikt als weeshuis en opvanghuis voor vondelingen. Bijzonder aan het Hospice de Beaune, was dat het bedoeld was voor de armen van de stad. De regio kwam net uit de Honderdjarige Oorlog met Engeland, er was veel armoede en onder de bevolking waren veel ziektes. Het was kanselier Nicolas Rolin die de opdracht gaf dit ziekenhuis op te richten. Aan de voorzijde lijkt het een sober gebouw, maar eenmaal op de binnenplaats geeft het bouwwerk zijn ware schoonheid prijs. De beschilderde dakpannen, in patronen die typisch zijn voor de Bourgogne en de gedetailleerde houten constructie zijn van een ongekende schoonheid.

De binnenzijde van het Hospice de Beaune is rijkelijk versierd en nog zo goed als helemaal in originele staat. Hoogtepunt van een bezoek is de armenzaal. In deze zaal zijn nog steeds de oude bedden te zien en het gedecoreerde houten beschilderde gewelfplafond. Aan de achterzijde van de armenzaal is een kleine kapel, die in open verbinding staat met de rest van de zaal. Andere zalen die je er kunt bezoeken zijn de keuken, de oude apotheek en de ziekenzaal voor de rijkere inwoners van Beaune. In een verduisterde ruimte is “het Laatste Oordeel” van Rogier van de Weyden te zien. Dit kunstwerk, van een van de grootste Vlaamse Meesters, is geschilderd in de eerste helft van de vijftiende voor het Hospice de Beaune. Bijzonder is dat het kunstwerk er dus al bijna zes eeuwen hangt.

Het Hospice de Beaune is ook een van de grootste wijnproducenten van de regio. Door de eeuwen heen, hebben verschillende wijnboeren en landeigenaren grond aan het hospice geschonken, waardoor ze nu in het bezit zijn van zestig hectare aan wijngaarden. De gemaakte wijnen, worden jaarlijks op de derde zondag van november, geveild bij veilinghuis Christie’s. Er worden forse prijzen betaald voor deze wijnen.

Een andere bezienswaardigheid in het stadje is de Notre-Dame de Beaune, uit de tweede helft van de twaalfde eeuw. Het is een van de laatste Romaanse kerken die in de Bourgonge gebouwd werd, al werden de Romaanse ramen en portalen al in de dertiende eeuw vervangen door Gotische. De binnenzijde heeft een fraai interieur, met mooie gebrandschilderde ramen. Aan de buitenzijde is nog een klein stukje kloostergang te zien.

Natuurlijk kun je Beaune niet bezoeken, zonder zelf een wijnproeverij te doen. Bij alle wijnhuizen in het stadje kun je proeverijen doen. Deze zijn in bijna alle gevallen gratis, als je daarna wat wijnen koopt voor thuis. Doe je dat niet, dan zul je in sommige gevallen een klein bedrag moeten betalen. De prijzen van de wijnen in Beaune, liggen over het algemeen iets hoger dan in de andere delen van de Bourgogne. Dit heeft alles te maken, met het feit dat rondom Beaune kwalitatief gezien de beste wijnen uit de Bourgogne worden geproduceerd.

Hier ligt Beaune

Weersverwachting Beaune

vandaag
7° / 4°
morgen
9° / 3°
15 nov
10° / 6°
16 nov
7° / 4°
17 nov
13° / 3°
Meer weer van Beaune op klimaatinfo.nl

Meer informatie