Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Bouzeron

Bouzeron is een klein wijndorpje in het Saône-et-Loire, dat onderdeel is van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Bouzeron staat bekend om zijn uitstekende wijnen en ligt aan verschillende autoroutes door de Bourgogne.

Op de plaats waar nu Bouzeron te vinden is, was in al in de tijd van de Romeinen een kamp te vinden en later zou er een klooster gebouwd worden. Het dorpje werd in de negende eeuw door Karel de Kale aan de abdij van Saint-Marcel-lès-Chalon geschonken. Deze kloosterorde had daarvoor al een dependance in het dorp. Later zouden verschillende monniken zich in het dorp vestigen, die zich specialiseerden in het maken van wijn, wat het dorp de naam hermitage opleverde. NU wonen er nog iets meer dan honderd mensen in het dorp, waarvan het merendeel leeft van de wijnbouw. De beste wijnen uit Bouzeron worden geproduceerd onder de het AOC Bouzeron. Deze benaming mogen ze sinds 1997 voeren, uniek want dit is de enige AOC met daarin een dorpsbenaming en de Aligotés-druivensoort.

Er zijn in het rondom het dorp verschillende wijnboeren te vinden, waarvan de kelders bezocht kunnen worden en die proeverijen aanbieden. Meestal zijn deze proeverijen gratis, mits je ook wat flessen meeneemt voor thuis. Koop niet blindelings een paar dozen want sommige wijnen uit Bouzeron hebben een wat steviger prijskaartje als andere wijnen in de omgeving.

Het dorpje Bouzeron is leuk voor een kort bezoekje. Je parkeert je auto op het pleintje naast de Marie. Vanaf dit plein kun je naar de Eglise Saint-Marcel uit de twaalfde eeuw. De kerk is niet opengesteld voor publiek, maar het is een leuk wandelingetje door het dorp. Tegenover de kerk staat een prachtig oud huis met toren. Verder zijn er in Bouzeron nog een oude wasplaats en de resten van het klooster Clos des Moines te zien. Kijk af en toe omhoog, want sommige daken hebben prachtige daken met bourgondische geglazuurde dakpannen. Ben je er rond lunchtijd dan is het restaurant Le Bouzeron een aanrader.

Hier ligt Bouzeron

Weersverwachting Bouzeron

vandaag
10° / 7°
morgen
11° / 4°
4 apr
10° / 1°
5 apr
9° / -1°
6 apr
8° / -1°
Meer weer van Bouzeron op klimaatinfo.nl

Meer informatie