Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Buxy

Buxy is een mooi dorpje in het departement Saône-et-Loire. Het historische centrum van Buxy, is een van de mooiste en best bewaard gebleven uit de regio. De wijnen uit Buxy maken deel uit van de appellation “Montagny”.

De omgeving van Buxy wordt al bewoond sinds de tijd van de Neanderthalers, in verschillende grotten in de omgeving is bewijs gevonden van deze vroege bewoning. De eerste nederzetting in de omgeving van Buxy, is gebouwd door de Romeinen. Na aanvallen van de Barbaren en de Arabieren kwam Buxy in handen van de Graven van Chalon. Deze lagen in conflict met de Koning van Frankrijk, waardoor Buxy versterkt werd met stadsmuren. In deze periode is ook de Romaanse Église Saint-Germain de Buxy gebouwd. Deze kerk vormt nog steeds het hart van het historische centrum van Buxy.

In de vijftiende eeuw vond bij Buxy de “Slag bij Buxy” plaats. De troepen van Karel de Stoute; Hertog van Bourgondië, namen het op tegen het leger van de koning van Frankrijk Lodewijk XI. Een strijd die gewonnen zou worden door de Franse koninklijke troepen, ondanks deze overwinning zouden de koninklijk troepen zich voor een groot deel weer terugtrekken uit Bourgondië. Na de dood van Karel de Stoute zou het hertogdom Bourgondië alsnog onderdeel worden van het Franse koninkrijk. De stadsmuren verliezen hun doel en de inwoners van Buxy bouwen hun huizen op en rondom de oude fortificaties.

Het historische centrum, dat nog bijna helemaal uit middeleeuwse huizen bestaat, is de belangrijkste toeristische bezienswaardigheid van Buxy. Centraal gelegen in dit kleine, maar mooie historische centrum staat de Romaanse Église Saint-Germain de Buxy. De oudste delen van kerk stammen uit de twaalfde eeuw, maar zijn huidige uiterlijk kreeg het in de zestiende eeuw. Bijzonder detail is dat de er in de klokkentoren van de Saint-Germain drie grote kopen klokken hangen, de oudste stamt nog uit de zestiende eeuw. De kerk heeft nog steeds zijn romaans schip, daar zijn wel twee gotische kapellen aangebouwd.

Bij het plaatselijke bureau voor toerisme kun je een wandeling ophalen die door het historische centrum van Buxy loopt. Bij deze wandeling zit allerlei extra informatie over de gebouwen en historische stadsmuren die je tegenkomt, dit natuurlijk allemaal in het Frans. Tijdens het hoogseizoen worden er iedere vrijdag stadswandeling door het centrum van Buxy gegeven.

Buxy ligt aan verschillende fiets- en autoroutes die dwars door de Bourgogne lopen. De bekendste is de route Grand Vins de Bourgogne. In het dorp zijn verschillende wijnkelders en proeflokalen te vinden, waar je de wijn uit Buxy kunt proeven. Buxy ligt aan de “Voie Verte” een van de oudste en populairste fietsroutes in Frankrijk.

Hier ligt Buxy

Weersverwachting Buxy

vandaag
25° / 11°
morgen
29° / 12°
3 okt
23° / 13°
4 okt
20° / 8°
5 okt
22° / 7°
Meer weer van Buxy op klimaatinfo.nl

Meer informatie