Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cormatin

Cormatin is een klein dorpje in het centraal zuidelijke deel van het departement Saône-et-Loire. Het dorpje heeft iets meer dan vijfhonderd inwoners en staat vooral bekend vanwege het Kasteel van Cormatin.

Cormantin is in veel opzichten een dorpje zoals je er honderden tegenkomt in de Bourgogne en andere delen van Frankrijk. Het dorp heeft een doorgaande weg, een oude kerk – in dit geval een vijftiende-eeuwse Notre-Dame-de-l’Assomption – een bakker, een kleine winkel en een restaurant. Cormantin onderscheidt zich van de andere dorpen vanwege het Kasteel van Cormantin, dat midden in het dorp ligt en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Saône-et-Loire is.

Het Kasteel van Cormantin in het begin van de zeventiende eeuw op een klein eilandje in de rivier de Grosne. De voorzijde van het kasteel in gebouwd in de renaissancestijl en de achterzijde heeft een barok uiterlijk. De tuinen van het Kasteel van Cormantin en het kasteel zijn geopend voor publiek. In de tuinen en het nieuwere deel van het kasteel kun je zonder gids bezoeken, voor de oude en mooiste delen word je begeleidt door een gids. Deze gids neemt je mee door de prachtige stijlkamers van het kasteel.
Chateau Cormantin is gebouwd in opdracht van Antoine du Blé in de renaissancestijl, zijn zoon Jacques du Blé is verantwoordelijk voor het flamboyante interieur. Door de eeuwen heen zou het kasteel meerdere malen, verkocht verbouwd en gerenoveerd worden. Daarom is het zo bijzonder, dat de oudste stijlkamers van het kasteel nog helemaal in originele stijl zijn en dat het grootste deel van de originele meubels nu nog of weer in het kasteel te zien zijn. Let bij een bezoek aan het kasteel vooral op de beschilderde plafonds en ornamenten.

De grote open trap van het kasteel, is een van de oudste in zijn soort. De techniek die hiervoor gebruikt werd, was toen net uitgevonden. Daarom is de traphal een van de weinige plaatsen in het kasteel die niet rijkelijk versierd is, zodat je goed de constructie van de trap kon zien. Door de grote open constructie van de trappen, neemt de trap een aanzienlijk deel van het kasteel in beslag.

De tuinen van het kasteel van Cormantin, bestaan uit verschillende delen. Zo heb je achter de historische boerderij de moestuin en liggen naast het kasteel de historische siertuinen. Opvallendste onderdeel hiervan is het buxuslabyrint met in het midden de duiventil met uitkijktoren.

Hier ligt Cormatin

Weersverwachting Cormatin

vandaag
20° / 3°
morgen
24° / 5°
14 apr
25° / 8°
15 apr
18° / 11°
16 apr
12° / 7°
Meer weer van Cormatin op klimaatinfo.nl

Meer informatie