Epoisses is een klein dorpje in het department Côte-d’Or, dat onderdeel uitmaakt van de regio Bourgogne-Franche-Comté. Het dorp is vooral bekend vanwege de kazen die er gemaakt worden en het Château d’Époisses.
De geschiedenis van Epoisses gaat terug tot de zesde eeuw, toen er hier een klein gehucht ontstond. Het zou echter nog jaren duren voor het een plaats van betekenis zou worden. Zo werd er in de twaalfde eeuw een abdijkerk gebouwd en de oudste delen van het Château d’Époisses stammen uit de veertiende eeuw. Na de bouw van het kasteel, ging het dorp een steeds belangrijkere rol spelen binnen het hertogdom Bourgogne. Door de eeuwen heen werd het kasteel steeds verder uitgebreid en zou het uiteindelijk zijn imposante dubbele vestingmuren krijgen.
Het Château d’Époisses is al vijfhonderd jaar in handen van dezelfde familie, die nog steeds in het kasteel wonen. Ondanks dit zijn de tuinen van het kasteel opengesteld voor het publiek. Je kunt het kasteel terrein betreden via de oude ophaalbrug. Eenmaal binnen de oude vestingmuren zie je de oude twaalfde-eeuwse kerk, meerdere kleine huisjes en de lagere school van het dorp. Om het terrein verder op te kunnen moet je een kaartje kopen. Je moet drie euro achterlaten in een gat in een deur en je kunt zelf je kaartje afscheuren. We bezochten het dorp op een rustige dag in september, misschien dat er op drukkere momenten wel iemand is die kaartjes verkoopt.
We maken een wandeling langs de oude donjon, lopen rondom het kasteel en zien de zestiende-eeuwse duiventil van het kasteel. Het is echt een prachtig onderhouden tuin, met honderden rozenstruiken en keurig aangeharkte paden. Ondertussen is de zon gaan schijnen, wat ervoor zorgt dat alle gebouwen op het kasteelterrein prachtig worden uitgelicht.
Als we het rondje op het kasteelterrein hebben afgemaakt, lopen we nog even het dorp in. Dit is niet heel bijzonder of verschillend met veel van de andere dorpen in de omgeving, met uitzondering van de kaasmakerij. Epoisses is namelijk beroemd vanwege de époisses kaas.
Deze gewassenkorstkaas, gemaakt van volle koemelk, staat bekend om zijn uitgesproken aroma en rijke, romige textuur. Tijdens het rijpingsproces, dat vier tot acht weken duurt, wordt de kaas meerdere keren per week gewassen met een mengsel van water en Marc de Bourgogne. Dit geeft de Époisses zijn karakteristieke oranje-rode korst en intense smaak.
De oorsprong van de kaas gaat terug tot de 16e eeuw, toen monniken in de regio het recept ontwikkelden. Nadat de kaas zijn populariteit was verloren, werd de kaas in 1956 nieuw leven ingeblazen door Robert en Simone Berthaut, wat leidde tot een heropleving van deze delicatesse.. In 1991 kreeg de kaas het AOC-keurmerk, wat in 1996 werd omgezet naar het Europese AOP-keurmerk, ter bescherming van zijn oorsprong en kwaliteit.
Époisses heeft een pittige, zoute en licht zoete smaak, met een romige binnenkant die smelt op de tong. De kaas wordt vaak geserveerd met vers brood en combineert uitstekend met een glas rode Bourgogne-wijn. We raden alleen aan deze kaas niet te lang in de auto te laten