Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mercurey

Het wijndorp Mercurey is te vinden in het departement Saône-et-Loire, in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Het dorp is vooral bekend om de premier cru wijnen die er geproduceerd worden.

Het dorpje Mercurey dank zijn naam aan de Romeinse God Mercurius; God van de handel, reizigers en winst. Op de plaats waar het huidige wijndorp te vinden is, was al in de tijd van de Romeinen een kleine nederzetting. Deze lag aan de via Agrippa, een netwerk van Romeinse wegen die de verschillende delen van het huidige Frankrijk met elkaar verbonden. In het dorp was een tempel voor Mercurius, deze is verwoest tijdens verschillende invasies en is nu niets meer van terug te zien. In de middeleeuwen kwam Mercurey in handen van de Bourgondiërs. In de tiende eeuw werd het chateau Montaigu gebouwd, wat het startschot was van een periode van bloei voor Mercurey.

In de twaalfde eeuw worden de wijnstokken die tegen de heuvels van het kasteel groeien verkochten aan de abdij van Saint-Marcel-lès-Chalon, die onder het gezag staan van de abdij van Cluny. Die ondertussen hun macht hebben uitgebreid tot ver buiten de abdijmuren. Het kasteel is ondertussen in handen gekomen van Filips de Stoute, die een groot deel schenkt aan Filips de Goede. Na de dood van Karel de Stoute in de vijftiende eeuw komt het kasteel en de landen eromheen in handen van Koning Lodewijk de IX van Frankrijk. Na jaren van verval zou het gedeeltelijk worden afgebroken in opdracht van Hendrik de IV van Frankrijk, om nooit meer herbouwd te worden. Wel zijn de ruïnes van het kasteel lang gebruikt door wijnboeren om de wijnen te bewaren.

De wijnen van Mercurey vallen onder de Côte Chalonnaise. In Mercury worden verschillende premier cru’s en village’s geproduceerd. De wijnen die rondom Mercurey worden gemaakt, staan bekend om hun uitstekende kwaliteit. Het is een van de dorpen in de Bourgogne die helemaal in het teken staat van de wijn. De wijnvelden lopen tot in de tuinen van de bewoners. Op iedere vrije vierkante meter in Mercurey is wel een wijnstok te vinden. Natuurlijk zijn de wijnen van Mercurey op verschillende plaatsen te proeven, deze wijnkelders en proeflokalen zijn het overgrote deel van het jaar geopend voor toeristen die op zoek zijn om wijnen mee naar huis te nemen. Van de wijn die in Mercurey geproduceerd wordt is ongeveer negentig procent rood en tien procent wit. Ongeveer een kwart van alle wijnen krijgt het predicaat premiers cru.

Een van de bezienswaardigheden in Mercurey, naast de proeflokalen en uitgestrekte wijngaarden is de Romaanse kerk Notre-Dame de Mercurey. De kerk is gebouwd in de dertiende eeuw en vergroot in de zestiende eeuw. De kerk is te vinden in het hoger gelegen deel van het dorp en was vroeger een oversteekplaats voor Pelgrims die op weg waren naar Santiago de Compostella.

Hier ligt Mercurey

Weersverwachting Mercurey

vandaag
24° / 11°
morgen
28° / 12°
3 okt
22° / 13°
4 okt
20° / 7°
5 okt
22° / 7°
Meer weer van Mercurey op klimaatinfo.nl

Meer informatie