Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Meursault

Meursault is een beroemd wijndorp in het Franse departement Coté-d’Or. De wijngaarden van Meursault maken onderdeel uit van de wijnbouw-microklimaatgebieden die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan.

De geschiedenis van het dorp Meursault gaat terug tot de elfde eeuw, toen er een oorkonde werd uitgereikt door de Abdij van Cluny. Al in de Romeinse tijd was er op de plaats van het huidige dorp Gallo-Romeins kamp te vinden. Resten van een Gallo-Romeinse villa, bij de wijngaard Chauzeaux, zijn hier een blijvende herinnering aan. Lang was Meursault niet veel meer dan een slapend wijndorp. In de elfde eeuw werd er het wijndomein Château de Meursault gebouwd. Dit was mogelijk omdat de toenmalige hertog Robert van Bourgondië het land te leen gaf aan zijn schildknapen. Door de eeuwen heen zou het Château de Meursault meerdere malen van eigenaar veranderen. Opvallend is dat het altijd in handen kwam van beroemde wijndorpen, zoals Mazeray, Chàlon en Beaune. Het huidige landgoed beslaat ongeveer 65 hectare waar voornamelijk premiers crus en grands crus gemaakt worden binnen de vignoble de la côte de Beaune.

Overnachten in Meursault

Omdat Meursault aan de Route des Grands Crus ligt, is het een populaire overnachtingsplaats voor wijnliefhebbers. Er zijn in en rondom Meursault verschillende kleine en grote hotels te vinden die de positieve ervaring van deze wijnroute kan vergroten. Ons favoriete hotel in Meursault is het 4-sterren Hôtel Spa La Cueillette dat gevestigd is in een oud kasteel en bekend staat om zijn uitstekende wellness. 

Bekijk hier alle hotels in Meursault

Het opvallendste gebouw in Meursault is het Château fort de Meursault uit de veertiende eeuw. Het versterkte kasteel is gebouwd in opdracht van de Heren van Grancey. Na de afloop van de Honderdjarige Oorlog werd het kasteel weer ontmanteld. Het gebouw bleef zijn karakteristieke Bourgondisch pannendak behouden en de hoge vierkante donjon behouden. Sinds de negentiende eeuw is het gebouw in gebruik als het stadhuis van Meursault.
Naast het Château fort de Meursault, staat de Église Saint-Nicolas de Meursault uit de vijftiende eeuw. Deze kerk is gebouwd in opdracht van de Abdij van Cluny, nadat een oudere kerk op deze plaats was afgebrand.

Net buiten het dorp werd in de twaalfde eeuw het Leprosarium van Meursault gebouwd. Dit gebeurde in opdracht van Hugues II de Bourgogne. Deze leprakolonie was afgesneden van de bewoonde wereld, zodat de inwoners van de kolonie niet de inwoners van het dorp konden besmetten. Later zou het gebouw in handen komen van de Hospice de Beaune. Tegenwoordig is het gebouw onderdeel van de Climates van Bourgondië, die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan.

De AOC Meursault is een gecontroleerde oorsprongsbenaming voor de wijnen die in een gedeelte van de gemeente Meursault gemaakt worden. De traditie van het wijn maken in Meursault gaat helemaal terug tot de Romeinse periode. Door de eeuwen heen zijn er in Meursault altijd kwaliteitswijnen gemaakt. Nog steeds staan de wijnen uit Meursault bekend als uitstekend. Voor de witte wijnen wordt vooral de Chardonnaydruif gebruikt, voor de rode de Pinot Noir.

Tijdens de zomerperiode wordt er in Meursault op zondagen een grote markt georganiseerd. Rondom de kerk en op het plein voor het stadhuis zijn dan allerlei leuke kraampjes te vinden waar je lokale producten kunt kopen. Natuurlijk mogen de wijnen uit het dorp niet ontbreken op de markt. 

Hier ligt Meursault

Weersverwachting Meursault

vandaag
23° / 11°
morgen
24° / 13°
28 sep
25° / 15°
29 sep
26° / 15°
30 sep
24° / 12°
Meer weer van Meursault op klimaatinfo.nl

Meer informatie