Saulieu is een mooi klein dorpje in het departement Côte-d’Or aan de route de National 6. Het dorpje ligt midden in het Regionaal Natuurpark de Morvan en wordt hierom de hoofdstad van de Morvan genoemd.
Net als op veel plaatsen in de regio, gaat de geschiedenis van Saulieu helemaal terug tot de tijd van de Romeinen. In de omgeving zijn verschillende resten gevonden uit deze periode. Saulieu wordt ook genoemd op de Peutingerkaart, een kopie uit de dertiende eeuw van een Romeinse reiskaart uit de derde eeuw. De moderne geschiedenis van Saulieu zou pas beginnen in de twaalfde eeuw, toen de familie Saulieu regeerde over dit stukje grond en zijn inwoners. In de veertiende eeuw werd het stadje platgebrand door de Engelsen tijdens de 100-jarige oorlog. Na de herbouw van Saulieu in het begin van de vijftiende eeuw begon er een periode van bloei. Het dorpje groeide uit tot een belangrijke handelsstad in verschillende graansoorten en er werden verschillende jaarmarkten gehouden.
Door de ligging van Saulieu aan de route National 6 – die tussen Parijs en Lyon loopt – groeide het uit tot een belangrijke stopplaats. Het restaurant La Côte d’Or onder leiding van Alexandre Dumaine wist al in 1935 drie sterren in de Michelin-gids te scoren, een van de eerste restaurants die ooit deze eer ten deel viel. De toenmalige chef Alexandre Dumaine stond bekend als de “koning van de koks” of de “kok der koningen”. Het restaurants is nu onder leiding van de vierde generatie chefs en heeft nog steeds twee sterren volgens de Michelin-gids. Het restaurant heeft wel een naamswijziging doorgemaakt en het nu Relais Bernard Loiseau, vernoemd naar de beroemde chef die het restaurant naar grote hoogte bracht in de jaren tachtig en negentig. Naast het restaurant zit een winkel met kookartikelen, die de naam van het restaurant dragen.
Een van de beroemdste inwoners van Saulieu, is de beeldhouwer François de Pompon. Net als veel andere kunstenaars had, was er voor François Pompon tijdens zijn leven, weinig erkenning voor zijn werk. Nu wordt hij gezien als een van de beste binnen zijn genre. Vanaf het begin van de vorige eeuw begon hij de vormen van de dierensculpturen die hij maken te vereenvoudigen. Hij schuurde de details uit de beelden waardoor er gepolijste vlakken en bijna simplistische vormen ontstonden. In het Musée d’Orsay in Parijs is een van zijn bekendste werken te zien; de witte beer. Een replica hiervan is te zien aan de overzijde van weg tegenover Relais Bernard Loiseau. In het dorp zijn ook een stier en een Condor van Pompon te zien. Wil je echt alles te weten komen van deze kunstenaar, dan kun je een bezoek brengen aan het François Pompon-museum.
Naast het François Pompon-museum staat de Basiliek van Saint-Andoche, een Romaanse basiliek uit de elfde eeuw. De kerk is gebouwd op de plaats waar de relieken van de drie christelijke martelaren uit de tweede eeuw zouden liggen. Dit zouden discipelen geweest zijn van Polycarpus van Smyrna, die door Marcus Aurelius zouden zijn begraven in de crypte van Sint-Andoche. De eerste kerk werd er in het begin van de vierde eeuw gebouwd, die al snel als bedevaartsoord zou gaan dienen. In de achtste eeuw zou de basiliek verwoest worden door de Saracenen, maar wordt gefinancierd door Karel de Grote herbouwd als kerk. Tijdens oorlogen en plunderingen in de negende en tiende eeuw wordt de tot de grond gelijkgemaakt. De huidige basiliek werd gebouwd in de elfde eeuw in de Romaanse stijl. De laatste toevoeging aan de basiliek is het orgel, dat in 2003 in dienst werd genomen. Het moderne orgel – ontworpen door Pierre Sibieude – staat bekend om zijn bijzondere uitstraling en als een van de innovatiefste muziekinstrumenten in de regio.