Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Taizé

Taizé is een klein dorpje, met minder dan tweehonderd inwoners in het departement Saône-et-Loire. Historisch gezien is Taizé onderdeel van het Hertogdom Bourgondië, nu is het onderdeel van de regio Bourgogne-Franche-Comté.

Taizé is een klein mooi dorp tussen Cormatin en Cluny. Het dorpje is gebouwd tegen een kleine steile heuvel, aan de voet van deze heuvel liggen enkele meren en stroomt de rivier de Grosne. Centraal in het dorp staat de Sainte-Marie-Madeleine, een mooie Romaanse kerk uit het eerste kwart van de twaalfde eeuw. De kerk is nu onderdeel van het Bisdom van Autun, maar werd gebouwd in opdracht van de Abdij van Cluny, net als zoveel kerken in deze periode in de Bourgogne en ver daarbuiten. Verder zien we in het dorp een middeleeuwse toren staan die is gebouwd op het hoogste punt van de heuvel.

Hetgeen waar Taizé om bekend staat is de “Gemeenschap van Taizé”. Deze kerkelijke gemeenschap is uitgegroeid tot een van de grootste kerkelijke ontmoetingsplekken voor jongeren. Jongeren uit de hele wereld komen naar Taizé voor ontmoeting en bezinning, zoals ze het zelfs noemen. Tijdens deze ontmoetingen blijven de jongeren meestal een week in de Taizé gemeenschap. Iedere dag worden er drie kerkdiensten gehouden, met zang en lange periodes met stilte. Tussen de kerkdiensten door wordt er gegeten, gediscussieerd en gebeden. Iedere week zijn er duizenden jongeren in de gemeenschap te vinden. Sinds enkele jaren is het ook voor gezinnen en ouderen mogelijk om langere tijd in Taizé door te brengen.

De oorsprong van de “Gemeenschap van Taizé” is terug te herleiden naar broeder Roger, die in 1940 in Taizé kwam wonen en er vluchtelingen ging opvangen. Na de oorlog richtte hij samen met andere broeders een oecumenische gemeenschap op waar de basis werd gelegd voor de huidige gemeenschap. Broeder Roger is tijdens een dienst in 2005, die bijgewoond werd door meer dan tweeduizend jongeren, aangevallen met een mes. Hij overleefde deze aanslag niet. Het sobere graf van de broeder is te zien op het kerkhof bij de Sainte-Marie-Madeleine.

Hier ligt Taizé

Weersverwachting Taizé

vandaag
19° / 14°
morgen
19° / 13°
16 jun
20° / 11°
17 jun
22° / 13°
18 jun
27° / 16°
Meer weer van Taizé op klimaatinfo.nl

Meer informatie