Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Tournus

Tournus is een klein stadje in de Bourgogne, aan de rivier de Saône. Tournus ligt in het departement Saône-et-Loire, aan de route National. Voor de komst van de tolwegen van Tournus een populaire overnachtingsplaats.

Net als veel andere plaatsen in de omgeving gaat de geschiedenis van Tournus, helemaal terug tot aan de tijd van de Galliërs en de Romeinen. Tijdens de Romeinse overheersing van dit gebied, werd er op de plek van het huidige Tournus een bevoorradingspost gebouwd. Tarwe en veevoeder werd er opgeslagen om de voorbijtrekkende legers te voorzien van nieuwe proviand. Deze bevoorradingspost zou uitgroeien tot een welvarend dorp dat in de vijfde eeuw door de Bourgondiërs wordt veroverd en bezet.

Overnachten in Tournus

Tournus is van oudsher een van de populairste stopplaatsen aan de route National. In het dorpje zijn opvallend veel goed restaurants – sommige zelfs met 1 of meer sterren – en hotels te vinden. Het Maison d’Hôtes La Tour Du Trésorier en het Hôtel & Spa Les Sept Fontaines Best Western Premier staan bekend als twee van de beste van de omgeving. Bekijk hier de andere hotels in Tournus en omgeving.

In de vierde eeuw werd in Tournus de eerste Christelijke kapel gebouwd, later zou er op deze plaats een nieuw heiligdom verrijzen. In de achtste eeuw wordt het stadje ingenomen en bijna helemaal verwoest door de Saracenen. In de negende eeuw schenkt Karel de Kale, het dorp aan de bisschop van Mâcon, die er een abdij stichtte. Deze abdij van Saint-Philibert zou uitgroeien tot een van de belangrijkste van de omgeving en zou continue wedijveren met de abdij van Cluny, hier niet ver vandaan. De abdij van Saint-Philibert is ondertussen meer dan duizend jaar oud en is een van de best bewaard bezienswaardigheden in de omgeving. De kerk van de abdij kan bezocht worden, net als de oude abdijtuinen. In de kerk zijn fresco’s en mozaïeken te zien uit de elfde eeuw. Onder de kerk is een oude crypte, met pilaren die hoogstwaarschijnlijk stammen uit de tijd van de Romeinse overheersing. Neem wel een zaklamp mee of zet het lampje op je telefoon aan, want er is geen licht in de crypte.

Het deel rondom de abdij van Saint-Philibert is het oudste en mooiste deel van Tournus. In dit stuk van het dorp staan eeuwenoude huizen en zijn allerlei leuke doorkijkjes te vinden. Aan de rand van dit historische deel ligt het bureau voor Toerisme van Tournus. Hier kun je een plattegrond van het dorp halen, waar een kleine stadswandeling op staat. Heb je geen zin om hier naartoe te gaan, dan kun je de bronzen driehoekjes op de grond volgen. Op de driehoeken staat de afbeelding van een pater. Deze wandeling neemt je mee langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Tournus, zoals het Musée du vélo Michel Grezaud, de Sainte-Madeleine en het musée Jean-Baptiste Greuze. Het is een leuke wandeling door smalle autovrije straten en een stukje langs de rivier de Saône.

Hier ligt Tournus

Weersverwachting Tournus

vandaag
19° / 4°
morgen
18° / 11°
24 mrt
18° / 11°
25 mrt
14° / 7°
26 mrt
15° / 5°
Meer weer van Tournus op klimaatinfo.nl

Meer informatie