Centre-Val de Loire

Frankrijk

De regio Centre-Val de Loire is te vinden in het centrale deel van Frankrijk, ook wel bekend als Midden-Frankrijk. Tot 2015 stond deze regio bekend onder de naam Centre, maar kreeg vanaf deze datum de toevoeging Val de Loire. De departementen Indre-et-loire, Loir-et-Cher, Loiret, Eure-et-Loir, Indre en Cher liggen in deze regio. Het is een erg waterrijk gebied met een aantal grote rivieren die er doorheen lopen. Hiervan is de Loire is hiervan de grootste en bekendste. Centre-Val de Loire is dankzij deze rivier een zeer geliefde vakantiebestemming. Aan de oevers van de rivieren, maar vooral de rivier de Loire liggen een grote hoeveelheid oude kastelen. Dit zijn er zoveel dat de Loire vallei in dit gebied in zijn geheel is opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De aanwezigheid van een kasteel zorgde vaak voor het ontstaan van prachtige dorpjes en steden. De rijkdom van de kasteelheer straalde immers af op de inwoners in het nabijgelegen dorp. Hoewel veel kastelen het een en ander te leiden hebben gehad in de loop van de geschiedenis. Zijn de dorpjes en steden rondom vaak mooi bewaard gebleven en stralen ze, in deze regio, nog steeds iets uit van hun voormalige oude charme.

Chinon

Chinon is een prachtig dorpje in de buurt van Tours onder Orléans gelegen aan de rivier de Vienne. Chinon ligt in het departement Indre-et-Loir. Het dorp dankt zijn bestaan aan het prachtige kasteel van Chinon wat in de vroege middeleeuwen werd gebouwd.

Het dorp is goed bewaard gebleven. Er staan nog veel middeleeuwse vakwerkhuizen en het kent de typische kleine straatjes die omhoog leiden naar het kasteel. Het dorp heeft zelfs een eigen museum. In de Rue du Commerce, Rue Rabelais en Rue Voltaire vind men enkele kleine leuke winkeltjes waar men zelfs middeleeuwse manuscripten, maar ook leuke snuisterijen kunt kopen. Op de pleintjes waar deze straten uitkomen is het goed toeven.

» meer over Chinon

Langeais

Langeais is een klein stadje en een gemeente in het zuidwestelijke deel van de regio Centre-Val de Loire in het departement Indre-et-Loire. Het dorp staat bekend om het kasteel van Langeais dat op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat.

Langeais was één van de oudste steden in de voormalige provincie Touraine. Het stadje is gesticht aan het einde van de Gallo-Romeinse tijd. In de vierde eeuw na Christus wordt er de eerste kerk gebouwd. In de elfde eeuw werd in opdracht van Fulco van Anjou de Donjon Carre gebouwd. Tijdens de honderdjarige oorlog wordt Langeais veroverd door Richard Leeuwenhart, koning Engeland. Na de verovering installeert hij er een gouverneur en liet hij het kasteel uitbouwen. Toen de Britten het stadje verlieten verwoesten ze het toenmalige kasteel en plunderden ze landen eromheen.

» meer over Langeais