Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Chateauvillain

Chateauvillain is een klein stadje in hey zuidelijke deel van de regio Champagne-Ardenne. In het dorp was ooit één van de mooiste burchten van de regio te vinden. Deze moest echter plaats maken voor een weg.

Anders dan veel ander burchten en kerken werd het kasteel van Chateauvillain niet verwoest tijdens de Franse Revolutie. De graven van Chateauvillain waren namelijk geliefd bij het volk. Hierdoor zijn er in het dorp nog steeds veel resten te vinden van het oude kasteel en de kasteelmuren. Zo kun je bijvoorbeeld een schitterende wandeling maken rond het dorp langs een deel van de oude stadsmuren. Tijdens deze wandeling volg je voor een deel het riviertje de d’Aujon. Je komt dan ook langs de “La Porte Madame”, de enige overgebleven stadspoort. Deze poort geeft toegang tot het wildpark van Chateauvillain. Dit immense park wordt door velen gezien als de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorp. Het park is bijna 300 hectare groot en is het gehele jaar geopend voor het publiek. In het park leven verschillende soorten herten en reeën.

Notre-Dame-en-son-Assomption is de mooiste en belangrijkste kerk van het dorp. Hij is gebouwd in opdracht van de hertog van Pethiévre de toenmalige Heer van Chateauvillain. De gevel van de kerk is ontworpen door Jacques-Germain Soufflot die onder andere ook het Pantheon in Parijs heeft ontworpen. De statige gevel van de Notre-Dame-en-son-Assomption vertoond behoorlijk wat overeenkomsten met dit imposante bouwwerk in Parijs. Leuk om te zien is het stadhuis Chateauvillain wat tegenover de kerk staat. Dit stadhuis is tegelijkertijd met de kerk gebouwd maar de gevel is zeker veel minder indrukwekkend. Dit laat goed de verdeling tussen kerk en staat in deze periode in Frankrijk zien.

In de toren van het voormalige kasteel is een klein museumpje te vinden. In dit museum zijn onder andere enkele oude stijlkamers te vinden en een maquette van hoe het dorp er in de zeventiende eeuw moet hebben uitgezien. Op de maquette kun je goed zien hoe groot het kasteel vroeger was en wat de aangelegde weg allemaal heeft verwoest. In het museum is één van de weinige beelden te vinden dat gespaard is tijdens de Franse Revolutie. Het beeld werd vroeger als te erotisch beschouwd en stond weggestopt op de zolder van de kerk. Hierdoor wist het beeld de revolutie te overleven.

Net als in veel dorpen en steden in deze regio is er in Chateauvillain een wasplaats te vinden. Die van Chateauvillain is echter uniek. De vloer van deze wasplaats drijft en kan naar gelang hoger en lager gezet worden. Dit om het werk van de wasvrouwen indertijd te verlichten. Als je bij de wasplaats bent kijk ook even naar het beeld dat achter de fontein dat de wasvrouwen staat te begluren.

Hier ligt Chateauvillain

Weersverwachting Chateauvillain

vandaag
8° / 3°
morgen
10° / 4°
26 feb
11° / 7°
27 feb
7° / 4°
28 feb
8° / 5°
Meer weer van Chateauvillain op klimaatinfo.nl

Meer informatie