Weersverwachting Chateauvillain

vandaag
22° / 9°
morgen
14° / 12°
20 sep
16° / 13°
21 sep
20° / 10°
22 sep
18° / 8°

Chateauvillain

Waar ligt Chateauvillain?

Externe links

Notre-Dame-en-son-Assomption is de mooiste en belangrijkste kerk van het dorp. Hij is gebouwd in opdracht van de hertog van Pethiévre de toenmalige Heer van Chateauvillain. De gevel van de kerk is ontworpen door Jacques-Germain Soufflot die onder andere ook het Pantheon in Parijs heeft ontworpen. De statige gevel van de Notre-Dame-en-son-Assomption vertoond behoorlijk wat overeenkomsten met dit imposante bouwwerk in Parijs. Leuk om te zien is het stadhuis Chateauvillain wat tegenover de kerk staat. Dit stadhuis is tegelijkertijd met de kerk gebouwd maar de gevel is zeker veel minder indrukwekkend. Dit laat goed de verdeling tussen kerk en staat in deze periode in Frankrijk zien.

In de toren van het voormalige kasteel is een klein museumpje te vinden. In dit museum zijn onder andere enkele oude stijlkamers te vinden en een maquette van hoe het dorp er in de zeventiende eeuw moet hebben uitgezien. Op de maquette kun je goed zien hoe groot het kasteel vroeger was en wat de aangelegde weg allemaal heeft verwoest. In het museum is één van de weinige beelden te vinden dat gespaard is tijdens de Franse Revolutie. Het beeld werd vroeger als te erotisch beschouwd en stond weggestopt op de zolder van de kerk. Hierdoor wist het beeld de revolutie te overleven.

Net als in veel dorpen en steden in deze regio is er in Chateauvillain een wasplaats te vinden. Die van Chateauvillain is echter uniek. De vloer van deze wasplaats drijft en kan naar gelang hoger en lager gezet worden. Dit om het werk van de wasvrouwen indertijd te verlichten. Als je bij de wasplaats bent kijk ook even naar het beeld dat achter de fontein dat de wasvrouwen staat te begluren.

Foto's van Chateauvillain