Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Rocroi

Rocroi is een versterkte vesting plaats in de Champagne-Ardennen. De stad werd in 1555 gesticht door Koning Hendrik de II en de stadswallen van het plaatsje zijn nog bijna helemaal in tact.

Rocroi heeft 2 verdedigingswallen rondom liggen. De eerste is een soort vijfpuntige ster met op iedere punt een bastion. De tweede wal heeft verschillende verdedigingswerken op de wal staan. De wallen en muren zijn bijna nog helemaal in tact. Via een serie poorten in de wallen kun je de stad inkomen. Rocroi is erg planmatig opgezet. De stad is gebouwd rondom een cirkelvormig marktplein. Vanaf dit punt lopen 10 straten in de vorm van een soort ster richting de wallen. De wallen moesten in tijden van oorlog snel bereikbar zijn om mensen en goederen aan te kunnen voeren.

Omdat Rocroi zo goed te verdedigen was heeft de plaats amper geleden. Het oudste huis in het plaatsje stamt uit 1676 en het nieuwste uit 1871. Dit werd herbouwd nadat het verwoest was door een granaat tijdens de Frans Duitse oorlog. De plaats ademt nog echt de sfeer van vroeger uit. Ook in de omgeving van Rocroi zijn nog vele historische gebouwen te bewonderen. Er zijn diverse oude boerderijen en kerken in de omgeving die de moeite van het bezoeken waard zijn. Montcornet en Ardennen is een oude ruïne, la Cour de Prés en La Ferme du Maipas zijn versterkte huizen en boerderijen. Overal in de omgeving merk je dat het gebied vaak bevochten is.

De slag van Rocroi is en beroemde slag uit de Europese geschiedenis. De slag vond net buiten de stad plaats en was een veldslag in de 30-jarige oorlog. In 1643 waren de overmoedige Spanjaarden op zoek naar meer land en macht de Franse grens overgestoken. De Spaanse opperbevelhebber Francisco de Melo waande zich onoverwinbaar maar werd toch vernietigend verslagen door de Franse troepen. In het Rijksmuseum in Amsterdam is een schildrij te zien waarop in een grote optocht Spaanse vaandels worden gedragen die buitgemaakt zijn tijdens de slag. De overwinning door de Fransen bij Rocroi werd natuurlijk in de opstandige Nederlanden met groot gejuich ontvangen.

Hier ligt Rocroi

Weersverwachting Rocroi

vandaag
24° / 13°
morgen
26° / 15°
26 jun
27° / 16°
27 jun
27° / 17°
28 jun
20° / 14°
Meer weer van Rocroi op klimaatinfo.nl

Meer informatie