Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Beynac-et-Cazenac

Ten zuidwesten van Sarlat-la-Canéda in het departement Dordogne, in de Perigord Noir ligt het dorpje Beynac-et-Cazenac. Het dorp ligt trapsgewijs in een ravijn in het dal van de Dordogne en heeft amper 600 inwoners.

Het fort van Beynac lijkt als vanzelf uit het ravijn op te stijgen en vormt, tussen hemel en aarde hangend, een authentiek beeld. Het behoort dan ook zeker tot “Les Plus Beaux Villages De France”

De geschiedenis van Beynac gaat terug tot in de bronstijd wanneer de Galliërs de wijnhandel vanuit Italië onder controle houden. In de negende eeuw staat er al een kasteel op de rotsen van Beynac, in de loop van de volgende jaren zijn er huizen rond het kasteel gebouwd. In de middeleeuwen wordt de Perigord opgedeeld in vier baronieën en een daarvan is Beynac, Biron, Bourdeilles en Mareul de andere. De baronnen komen regelmatig bijeen in een van de kastelen om het gebied te besturen. Aan het einde van de twaalfde eeuw veroverd de Engelse koning, Richard Leeuwenhart het kasteel, in 1214 wordt het heroverd door de kruisvaarder Simon de Montfort. Tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk (1337-1453) ligt Beynac op de grens van Engeland en Frankrijk.

 

In 1827 wordt het kleine plaatsje Cazenac toegevoegd aan Beynac en wordt de nieuwe naam Beynag-et-Cazenac. Na de Franse revolutie komt het kasteel in verval, een van de afstammelingen van Marie-Claude de Beynac verkoopt het kasteel in 1961. De huidige eigenaar woont in het kasteel en is bezig met restauratie.

Het oudste deel van het kasteel is een romaanse slottoren die gebouwd is door Maynard de Beynac. De entree van het kasteel is indrukwekkend, op de binnenplaats torent het kasteel hoog boven alles uit. Via een ronde torentrap kom je bij de kamer van de Staten van de Perigord waar de vier baronnen vergaderden. Grenzend aan de vergaderzaal is een kleine kapel met mooie fresco’s en gebrandschilderde ramen. Aan de andere zijde van de binnenplaats is een grotere kapel die door de dorpsbewoners in gebruik is als parochiekerk. De keuken is nog in originele staat met een pan boven het fornuis en werktuigen en wapens.  Het kasteel is via de weg te bereiken, maar als je vanuit het dorp naar boven wandelt krijg je een beeld hoe moeilijk het vroeger was het kasteel te bestormen. Het kasteel is al meerdere keren gebuikt als decor voor filmopnames.

Het dorp Beynac-et-Cazenac is opgebouwd uit vijf ambachtswijken, de Barrise. De namen van de straten wijzen nog naar de ambachtswijken. De Rue Tibal Lo Garrel, een steil voetgangersstraatje, gaat van het beneden dorp naar het kasteel. De mooie vijftiende tot zeventiende-eeuwse huizen verwijzen naar de rijkdom van Beynac toen de haven nog floreerde. In het dorp vind je een klein folklore museum en aan de oude kade kun je een boottocht over de rivier maken met een Gabarre – een traditioneel zeilschip dat vroeger op deze rivier werd gebruikt – of een kano huren.

Hier ligt Beynac-et-Cazenac

Weersverwachting Beynac-et-Cazenac

vandaag
9° / 5°
morgen
6° / 1°
7 dec
9° / 0°
8 dec
11° / 6°
9 dec
9° / 5°
Meer weer van Beynac-et-Cazenac op klimaatinfo.nl

Meer informatie