Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Cadouin

Cadouin een klein dorp in het departement Dordogne, in de regio Nouvelle-Aquitaine. Dit deel van de Dordogne staat bekend als de Perigord Pourpre. De kleur paarse verwijst nar de wijnbladeren in de herfst.

Cadouin heeft zijn bestaan te danken aan de Abdij van Cadouin die door Géroud de Sales is gesticht in 1115.  In 1119 werd de abdij onder leiding van de heilige Bernard een cisterciënzer abdij. Deze kloosterorde vind zijn oorsprong in het elfde-eeuwse Bourgondië. De regels van Benedictus werden weer strakker nageleefd en het leven in een cisterciënzer abdij was een stuk soberder, dan in de benedictijnenkloosters. Onder leiding van de Heilige Bernard zou de abdij van Cadouin uitgroeien tot de belangrijkste en vooraanstaandste van de Périgord. 

De Abdij van Cadouin is lang een belangrijk bedevaartsoord geweest. In de abdij was namelijk een linnen doek te zien die van Jezus Christus zou zijn geweest. Eeuwenlang zorgden bedevaartgangers en gelovigen voor voorspoed en welvaart in de abdij, die het bijzonder stuk stof kwamen vereeren. In 1934 wisten wetenschappers de ware herkomst van de linnen doek te achterhalen, het was een elfde-eeuws Egyptische stof met in koefisch schrift de namen van een emir en kalief die rond de 11e eeuw over Egypte regeerden. De bisschop van Périgueux maakte direct een einde aan de bedevaart.

De cisterciënzer abdij staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks vele toeristen waar Cadouin zijn voordeel mee doet. De monumentale kerk – die in 1154 is ingezegend – heeft een gevel met drie horizontale registers waarvan de middelste met drie rondboogvensters. De bouwstijl is verder sober. Er bestaat een groot verschil tussen de stijl van de abdijkerk die romaans is en de kloostergang die in laatgotische stijl werd gebouwd. De oorspronkelijk romaanse kloostergang werd verwoest tijdens de Honderdjarige Oorlog. Lodewijk de XI gaf eind vijftiende, begin zestiende eeuw opdracht de kloostergang te herbouwen op de overblijfselen van de oude kloostergang in laatgotische stijl. De kerk en abdij liggen op de route naar Santiago de Compostella en bieden een slaapplaats aan de tegenwoordige pelgrims.
De abdij en overige gebouwen van Cadouin waren van elkaar gescheiden door een stenen muur, de Saint Louis poort uit de twaalfde eeuw is als enige van de drie poorten die is overgebleven.

Hier ligt Cadouin

Weersverwachting Cadouin

vandaag
20° / 15°
morgen
20° / 13°
16 jun
23° / 12°
17 jun
25° / 15°
18 jun
27° / 17°
Meer weer van Cadouin op klimaatinfo.nl

Meer informatie