Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Issigeac

Issigeac is een plaats in het departement Dordogne in het arrondissement Bergerac en behoort tot de Perigieux Pourpre. Issigeac ligt op de grens met het departement Lot-et-Garonne en heeft een totaal andere uitstraling, dan de meeste dorpen in de omgeving. 

Issegeac is een middeleeuwse plaats, maar de oorsprong gaat nog veel verder terug in de tijd. In 1994 werd tussen de kerk en het Maison des Dimes de restanten gevonden van Gallo-Romeinse baden uit de vierde eeuw. Nadat deze GalloRomeinse stad vernietigt, werd door de Visgoten (Germaans volk) kwam hier in de zesde eeuw een Merovingische stad (dynastie van Frankische koningen). Het dorp en de abdij ontwikkelde zich in de dertiende eeuw, gelijktijdig met de omliggende bastides zoals Eymet, Monpazier en Beaumont. Nadat het bisdom Sarlat in de veertiende eeuw werd opgericht, ging Issigeac hier onderdeel van uitmaken en verdween de abdij uit het dorp. Van veel  huizen in Issigeac dateren de fundamenten uit de dertiende eeuw. De delen boven de grond dateren uit de vijftiende eeuw. Issigeac werd tijdens de  Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Egeland, bijna compleet verwoest. Na de oorlog werd het dorp weer in zijn oude glorie hersteld.

De straatjes van het historische centrum draaien zich als een slak in elkaar en doen het verleden herleven. Nadat de godsdienstoorlog de abdij heeft geruïneerd is op deze plaats het bisschoppelijk paleis gebouwd in sobere stijl met elegante torentjes. Op de begane grond is nu de “tourist information” gevestigd. Het bekendste en grootste huis van Issigeac is het “Maison du Tetes” uit de vijftiende eeuw, de bovenste verdieping heeft een mooi vakwerkgedeelte met onder de vensters lachende hoofden van hout. Het stenen beeldje op de hoek wordt “Monsieur ‘d Issigeac” genoemd. Het “Maison Champignon” is een bijzonder  vakwerkhuis tussen twee steegjes gebouwd. De overhangende verdieping maakte de doorgang voor karren mogelijk.

De zondagse markt van Issigeac is een leuke bezienswaardigheid en is een belangrijk evenement voor het zuidelijke deel van het departement. De charme van Issigeac heeft vele handelaars en kunstenaars aangetrokken waardoor er veel bedrijvigheid is  Er vinden regelmatig activiteiten plaats om bezoekers uit de hele wereld aan te trekken en dat is te horen als je door het dorp wandelt.

Hier ligt Issigeac

Weersverwachting Issigeac

vandaag
33° / 19°
morgen
31° / 18°
21 jul
22° / 16°
22 jul
24° / 12°
23 jul
26° / 15°
Meer weer van Issigeac op klimaatinfo.nl

Meer informatie