Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Limeuil

Limeuil is te vinden in het zuidoostelijke deel van de Dordogne. Dit deel van het departement staat bekend als de Perigord Noir. Limeuil is een van de “Les Plus Beaux Villages de France” en heeft  slechts 337 inwoners.

Al vroeg in de geschiedenis ontstond op de plaats waar de rivier de Dordogne en de Vézère samenkomen een  permanente nederzetting te vinden. Uit historische vondsten blijkt dat Limeuil al vroeg in de geschiedenis bewoond moet zijn geweest door de Kelten. In de eerste eeuw voor Christus werd het veroverd door de Romeinen. In de middeleeuwen wordt het dorp eerst meerdere malen aangevallen door de Vikingen om vervolgens verwikkeld te raken in de Honderdjarige Oorlog en meerdere godsdienstoorlogen. Deze hadden vernietigende gevolgen voor het plaatsje en haar bewoners. Door de strategische ligging waar de rivieren werd Limeuil in de negentiende eeuw een van de belangrijkste havenplaatsen van de regio. Door deze periode kon het plaatsje uitgroeien tot een van de mooiste in de regio zoals het nu bekend is.

Het op een rots gebouwde Limeuil, loopt trapsgewijs af naar de samenloop van de Dordogne en de Vézère. In de oude haven van Limeuil waren herbergen te vinden, In de negentiende eeuw puilden deze uit van de bemanning van de gabarres – een traditioneel zeilschip dat vroeger op deze rivier werd gebruikt –, nu worden zo vooral door toeristen gebruikt. Bekendste herberg die nog steeds bestaat, is de eeuwenoude Ancre de Salut. Naast de versterkte poort van de haven uit de zestiende eeuw, staat het indrukwekkend huis met ramen met vensterkruizen. Dit huis was vroeger de zetel van de binnenschippers gevestigd. Hiernaast staat het voormalig recollecttenklooster, waarin nu het gemeentehuis is gevestigd. Volg je vanaf hier de  Grand’Rue dan kom je uit bij de Porte du Rècluzou. Bijzonder aan deze poort is, dat hij aan de buitenzijde een spitsbooggewelf heeft en aan de binnenzijde een rondboog . Hoog boven het dorp staat Église Sainte Catharine, bekend om de Zwarte Madonna, die de beschermheilige is van de binnenschippers.

Een mooi uitzicht van de samenloop van de rivieren de Dordogne en de Vézère heeft u vanaf de Panoramische Tuinen. Het Engelse landschapspark en de moderne thematische tuinen liggen rond een twaalfde-eeuws kasteel dat aan het begin van de vorige eeuw is verbouwd. Van het oorspronkelijk kasteel is alleen de oude toren (donjon) bewaard gebleven.

Hier ligt Limeuil

Weersverwachting Limeuil

vandaag
23° / 9°
morgen
26° / 9°
15 jul
29° / 14°
16 jul
26° / 16°
17 jul
31° / 15°
Meer weer van Limeuil op klimaatinfo.nl

Meer informatie