Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Sarlat-la-Canéda

Sarlat-la-Canéda is een stad in het departement Dordogne in de regio Nouvelle-Aquitanië, in de Perigord Noir. Het dorp Sarlat is een van de drukst bezochte plaatsen in de Dordogne. De vele middeleeuwse gebouwen en straten maken Sarlat tot een van de mooiste dorpen in Frankrijk.

Sarlat is in de achtste eeuw ontstaan rond een Benedictijnerabdij waar – in de tijd van Karel de Grote – belangrijke relieken werden bewaard. De abdij kwam in de dertiende eeuw in verval door interne conflicten. Vanaf 1299 werd Sarlat door Schepenen bestuurd en was de macht verdeeld. Paus Johannes XXII verhief Sarlat tot bisschopszetel en de abdijkerk werd een Kathedraal. Sarlat veranderde in een welvarende handelsstad, na de Honderdjarige Oorlog was het stadje ontvolkt. Als dank voor de trouw en het hardnekkige verzet tegen de Engelsen, verleende Karel VII Sarlat-la-Canéda een groot aantal privileges waaronder toekenning van nieuwe inkomstenbronnen en vrijstelling van belastingen. Nieuwe families krijgen een hogere sociale status en treden toe tot de adel. Vele voorname privéwoningen met toren en wenteltrap, monumentale hoofdingang en vensters met middenstijlen werden gebouwd. Nicolas Gaddi, afkomstig uit Florence, wordt in 1533 bisschop van Sarlat en introduceert artistieke stijlen en ideeën uit de renaissance. Na de verwoestende godsdienstoorlogen, dient zich weer een periode van pracht en praal aan, het Hotel de Vienne op het Place Lucien de Maleville, is hier een goed voorbeeld van. Tijdens de Contra-Reformatie schenkt de bisschop nieuwe kloosters en kerken aan de stad, het gerechtshof wordt gebouwd voor de rechtspraak van het Ancien Régiem. Tussen 1837 en 1865 wordt Sarlat grondig veranderd door de aanleg van de Rue de la Républiek, midden door de stad, ter herstructurering van het gebied.

Sarlat is de eerste stad die profiteert van de Wet Malraux in 1962 “betreffende beschermde gebieden”. Dit betekent het beschermen en aanschouwelijk maken van architectonisch erfgoed. Sindsdien hebben de stadsbesturen van Sarlat renovatie- en inrichtingswerkzaamheden laten uitvoeren waardoor de stad steeds mooier is geworden. In 1991 is de straatverlichting met gas geplaatst die de stad s ’nachts in een knusse atmosfeer hult.

Een wandeling door de oude stad geeft een goed beeld van het rijke leven in de vroegere eeuwen. De sfeer in de straten wordt verhoogd door muzikanten en de vele gezellige terrassen, winkeltjes en restaurants. Het is te veel om alle monumentale gebouwen en kerken hier te benoemen en het is aan te bevelen de plaatselijke “tourist information” te bezoeken om de oude stad goed te leren kennen.

Hier ligt Sarlat-la-Canéda

Weersverwachting Sarlat-la-Canéda

vandaag
23° / 17°
morgen
20° / 16°
21 jun
20° / 16°
22 jun
16° / 14°
23 jun
20° / 14°
Meer weer van Sarlat-la-Canéda op klimaatinfo.nl

Meer informatie