Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Villefranche-du-Périgord

Villefranche-du-Périgord is een gemeente en een dorpje in het Franse departement Dordogne. Villefranche-du-Périgord ligt in het zuidelijke deel van de Dordogne, dat bekend staat als de Perigord Noir. Dit is het meest toeristische deel van het departement.

Villefranche-du-Périgord ligt tegen de grens aan van het departement de Lot en grenst aan dir gemeentes in dit departement. De ligging in het zuiden van de Dordogne, maakt het dorp tot een van de drukstbezochte toeristische trekpleisters in deze regio. Villefrance-du-Perigord is de oudste bastide van de Perigord. Een bastide is een Franse middeleeuwse stad die in de dertiende of veertiende eeuw is gesticht. Net als de andere bastides in de omgeving heeft Villefranche-du-Périgord een rechthoekig stratenpatroon, met huizenblokken die gebouwd zijn rondom het Marktplein. Villefranche-du-Périgordis bekend om de markt die op dit plein gehouden wordt. Op de markt staan lokale bedrijven hun verse producten te verkopen. Denk hierbij aan porcini (eekhoorntjesbrood) en kastanjes.

Op de grenzen van de Perigord, Quercy en de Lot werd in 1261 in opdracht van Alphonse de Poitiers, broer van Lodewijk IX van Frankrijk Villefrance-du-Perigord opgericht. Dit gebeurde door Steward Guillaume de Baljou van Barrios. In de vijftiende eeuw, na de Honderdjarige Oorlog, werden de rechten van de bastide vernieuwd en kon en met de patenten van koning Lodewijk de Elfde de renovatie van de stad plaatsvinden. De laatste grote beproeving die Villefranche-du-Périgord moest overwinnen, was de zesde godsdienstoorlog in de zestiende eeuw. Tijdens deze oorlog werd de stad belegerd, maar liep weinig schade op. Sindsdien is Villefrance-du-Perigord bijna helemaal onaangetast gebleven.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Villefranche-du-Périgord is de Place de Halle uit de twaalfde eeuw. In deze indrukwekkende markthal wordt een drukbezochte weekmarkt gehouden, hier zijn de oude graanmaten nog te zien. In de straat die uitkomt op de markthal kom je mooie herenhuizen tegen. In Maison de la Châtaigne (kastanjes) is het toerismebureau te vinden. Hier kunt u alles te weten komen over de champignons die in de kastanjebossen rondom Villefranche-du-Périgord groeien.

De negentiende-eeuwse Église Notre-Dame-de-l’Assomption is ontworpen door de architect Paul Abadie, die later beroemd zou worden als de architect van de Basilique du Sacré-Cœur in Parijs.

In het Musee des traditions et collections du Perigord zijn prehistorisch vondsten, gereedschap dat werd gebruikt in oude ambachten en kledij uit de 19e eeuw te zien.

Hier ligt Villefranche-du-Périgord

Weersverwachting Villefranche-du-Périgord

vandaag
26° / 13°
morgen
29° / 15°
26 jun
30° / 19°
27 jun
32° / 20°
28 jun
32° / 13°
Meer weer van Villefranche-du-Périgord op klimaatinfo.nl

Meer informatie