Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Fourcès

Fourcès is een prachtig dorpje in het noordelijk van het departement Gers, in de regio Occitanië. Fourcès is terug te vinden op de lijst van Les Plus Beaux Villages de France en staat bekend als een van de mooiste bastidedorpen in Frankrijk.

De geschiedenis van Fourcès gaat terug tot de elfde eeuw, maar kende zijn hoogtijdagen in de vijftiende eeuw. In deze periode woedde de Honderdjarige Oorlog tussen Engeland en Frankrijk. Fourcès was een van de dorpen die op het grensgebied lag en lag met regelmaat midden in het oorlogsgebied. Om de dorpelingen te beschermen werd het dorp in de vorm van een bastide gebouwd. Dit houdt in dat er een centraal marktplein is waar alle huizen op uitkomen en de achterzijde van de huizen grenzen aan vestingwerken, zodat de inwoners altijd beschermd waren tijdens aanvallen. Bijzonder bij Fourcès is, dat het plein een ronde vorm heeft en het plein vol platanen staat. Op dit plein stond tot de vijftiende eeuw een kasteel.

De bijzondere vorm van het marktplein, maakt Fourcès tot een van de mooiste en meest bijzondere bastidedorpen van Frankrijk. Rondom het plein staan nu nog steeds de oude huizen met arcades. Onder deze arcades, zijn nu de winkeltjes, wijnbars en restaurants van het dorp te vinden. Net als de rest van de Gers staat Fourcès bekend om zijn Armagnac, deze versterkte wijn, maar ook andere mooie lokale wijnen zijn te proeven in een van de vele wijnbars in het dorp.

De woongedeeltes huizen in Fourcès waren vroeger allemaal te vinden op de eerste etage van het huis. Het dorp ligt namelijk aan de oevers van de rivier de Auzoue en die wil nog wel eens buiten zijn oevers treden, wat ervoor zorgde dat een deel van de huizen onder water kwam te staan. Normaal gesproken is de Auzoue een rustig riviertje, dat door een prachtig park aan de achterzijde van het dorp meandert. Dit park is bereikbaar als je via de poort onder de klokkentoren en de voormalige ophaalbrug het dorp verlaat.

Aan de andere zijde van het dorp, waar je een kleine parkeerplaats vindt, staat de middeleeuwse kerk van Fourcès, die zijn huidige uiterlijk kreeg in de negentiende eeuw. De kerk is niet heel bijzonder, maar er zijn een paar glas-in-loodramen die op bepaalde momenten van de dag, de kerk prachtig verlichten. Hier zie je ook het kasteel van Fourcès staan. Het kasteel heeft twee vleugels die samenkomen bij de toren van het kasteel. In het kasteel is nu een hotel-restaurant gevestigd, waar je een wijnproeverij kunt doen.

Hier ligt Fourcès

Weersverwachting Fourcès

vandaag
19° / 11°
morgen
19° / 11°
20 mei
18° / 13°
21 mei
16° / 12°
22 mei
17° / 12°
Meer weer van Fourcès op klimaatinfo.nl

Meer informatie