Gironde

Frankrijk

Het Franse departement Gironde is een gevarieerd gebied waar veel verschillende soorten vakantiegangers aan hun trekken komen. In Gironde zijn verschillende mooie vestingplaatsen en middeleeuwse dorpjes te vinden.

Gironde mag  als een van de belangrijkste gebieden voor de wijnbouw gezien worden. De wijnstreek Bordeaux valt grotendeels samen met het departement Gironde. Hier in het stroomgebied van de Garonne, de Dordogne en de Gironde ligt een glooiend landschap waar de wijnranken topdruiven afleveren voor wijnen van hoge kwaliteit. Eeuwenlange ervaring zorgt ervoor dat de verschillende wijnchateau’s wijnen produceren die tot de absolute wereldtop behoren. Tussen de vele velden met wijndruiven staan een aantal prachtige dorpen. Sommige mooie dorpen in de Gironde zijn typische vestingplaatsen. Een deel daarvan was specifiek bedoeld om de hoofdstad Bordeaux tegen mogelijke vijanden te beschermen. Andere dorpen hebben een rijke geschiedenis dankzij de vestiging van de adel of een groot klooster. Sommige dorpen hebben hun charme opgebouwd door de wijnbouw en -verkoop.

Opvallend is dat geen van de dorpen in Gironde voorkomt op de lijst met dorpen die door de organisatie ‘Les Plus Beaux Villages de France’ tot de mooiste dorpen van Frankrijk gerekend wordt. Dat heeft volgens ons deels te maken met een van de criteria die geldt om toegelaten te worden tot deze prestigieuze lijst: een dorp mag maximaal bevolkingsaantal van 2000 inwoners tellen.

Blaye

Blaye is een plaatsje dat aan de Gironde ligt. Blaye staat bekend om de zeventiende-eeuwse vestingwerken die de militaire architect François Ferry ontworpen heeft.

De citadel was onderdeel van de verdedigingslinie die Bordeaux moest beschermen tegen vijandelijke schepen. De Citadel van Blaye is het resultaat van een samenwerking tussen François Ferry, de toenmalige directeur-generaal van de fortificaties in Guyenne, en Sébastien de Vauban, die gezien wordt als de grote Franse bouwmeester van verdedigingswerken. Ferry liet zich adviseren door Vauban. De rol van Vauban in het hele proces heeft ertoe geleid dat de Citadel van Blaye tot de twaalf vestingwerken van Vauban staan die sinds 2008 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO prijken. Op het trottoir voor het toerismekantoor van Blaye kun je de namen van de andere vestingplaatsen van Vauban zien, met daarbij de afstand in kilometers tot de betreffende plaatsen.

» meer over Blaye

Cadillac

Cadillac is niet alleen een Amerikaans automerk dat bekend staat om de luxe auto’s, het is tevens de naam van een mooi dorpje binnen het Franse departement Gironde. En deze twee hebben meer met elkaar gemeen dan je zou denken.

Nee, de naam van het dorp is niet gebaseerd op de naam van het automerk. Wie beseft dat het dorp Cadillac al sinds het jaar 1280 bestaat en de automobiel pas eeuwen later uitgevonden is, die zal dat al meteen begrepen hebben. Het Amerikaanse automerk is vernoemd naar de Franse avonturier Laumet de La Mothe, Sieur de Cadillac. Deze Franse ontdekkingsreiziger stichtte in Amerika Fort Pontchartrain du Detroit, dat we tegenwoordig als de stad Detroit kennen. Daar is het automerk opgericht en nog steeds gevestigd. Het automerk is feitelijk gebaseerd op een verzonnen adelijke titel die gebaseerd is op het dorp Cadillac.

» meer over Cadillac

La Réole

La Réole is een prachtig voorbeeld van een van oorsprong middeleeuws plaatsje, zoals je ze wel meer aantreft op de oevers van de door het Franse landschap meanderende rivier de Garonne.

De kern van La Réole is vrij goed bewaard gebleven. Het middeleeuwse karakter laat zich op verschillende manieren zien. Denk aan het stratenpatroon, de plek waar de kerk gebouwd is (zo hoog mogelijk) en de overgebleven stukken van de fortificatie. Opvallend is dat er vrij veel oude gebouwen de tand des tijds doorstaan hebben. Hierdoor zie je in het historische hart van La Réole redelijk wat zogenaamde vakwerkhuizen. Deze bouwwijze, waarbij de dragende structuur uit houten balken bestaat, werd veel toegepast in de periode van de dertiende tot in de zeventiende eeuw. Vakwerkhuizen worden vaak geassocieerd met de Elzas, delen van Duitsland, het oosten van België en het uiterste zuiden van Limburg. Deze relatief snelle bouwtechniek werd echter tot diep in Frankrijk toegepast. Dus ook hier.

» meer over La Réole

Saint-Emilion

Saint-Emilion is een prachtig middeleeuws dorpje dat zich temidden van de beste wijngaarden van Frankrijk bevindt. Is dit wat het spreekwoordelijke leven als een god in Frankrijk inhoudt?

Bij wijnliefhebbers en -kenners doet de naam Saint-Emilion als het goed is meteen een belletje rinkelen. Deze naam is onlosmakelijk verbonden met een van de best wijnregio’s van Frankrijk en eigenlijk heel de wereld. De Bordeaux-streek heeft dankzij vele eeuwen aan kennis en ervaring een zeer goede reputatie op het gebied van wijnmaken. Wie de klimaatstatistieken van Saint-Emilion bekijkt en het landschap rond het dorp met eigen ogen aanschouwt, die zal snappen dat juist deze plek zoveel grote wijnen voortbrengt. De kalkrijke bodem zorgt voor de voeding om de druiven de juiste eigenschappen te geven. Saint-Emilion heeft een eigen wijnclassificatie die geregeld herzien wordt. Dit gebeurt om de classificatie niet te laten verouderen.

» meer over Saint-Emilion