Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

La Réole

La Réole is een prachtig voorbeeld van een van oorsprong middeleeuws plaatsje, zoals je ze wel meer aantreft op de oevers van de door het Franse landschap meanderende rivier de Garonne.

De kern van La Réole is vrij goed bewaard gebleven. Het middeleeuwse karakter laat zich op verschillende manieren zien. Denk aan het stratenpatroon, de plek waar de kerk gebouwd is (zo hoog mogelijk) en de overgebleven stukken van de fortificatie. Opvallend is dat er vrij veel oude gebouwen de tand des tijds doorstaan hebben. Hierdoor zie je in het historische hart van La Réole redelijk wat zogenaamde vakwerkhuizen. Deze bouwwijze, waarbij de dragende structuur uit houten balken bestaat, werd veel toegepast in de periode van de dertiende tot in de zeventiende eeuw. Vakwerkhuizen worden vaak geassocieerd met de Elzas, delen van Duitsland, het oosten van België en het uiterste zuiden van Limburg. Deze relatief snelle bouwtechniek werd echter tot diep in Frankrijk toegepast. Dus ook hier.

Het mooiste gebouw van La Réole is de priorij. Deze voormalige benedictijnse priorij werd tussen 1704 en 1774 gebouwd. Tegenwoordig is het gemeentehuis van La Réole in het complex gevestigd. Het gebouw is al sinds 1925 een historisch monument. Veel van de oorspronkelijke elementen zijn bewaard gebleven, zoals de smeedijzeren poort, het gewelf en de imposante  buitentrap. De Église Saint-Pierre de La Réole is verbonden met de priorij en wordt nog steeds als kerk gebruikt. De hogere ligging van het complex zorgt voor een mooi uitzicht op de Garonne en het daarachter gelegen landschap.

Er worden in La Réole geregeld evenementen gehouden. Toen wij het dorp bezochten hingen er luchtsculpturen in de Rue Armand-Caduc. Deze tijdelijke openluchttentoonstelling werd twee maanden lang gehouden. De kunstenaar die voor de kunstwerken verantwoordelijk was, is Rémi Polack. Het werken in de openbare ruimte is zijn specialiteit.

Hier ligt La Réole

Weersverwachting La Réole

vandaag
23° / 18°
morgen
26° / 13°
23 jul
29° / 16°
24 jul
28° / 17°
25 jul
28° / 15°
Meer weer van La Réole op klimaatinfo.nl

Meer informatie