Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Jura

Mooiste dorpjes van Jura

De Jura is een departement in het centraal-oostelijke deel van Frankrijk in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Voor de landelijke herindeling maakte de Jura onderdeel uit van de regio Franche-Comté. Jura is ook de benaming van het gebergte dat ongeveer dezelfde vorm heeft als het departement, maar net iets groter is. Hierdoor ligt een deel van het Jura gebergte in Zwitserland.

Het zuidelijke deel van dit gebergte is het hoogst, met de Crêt de la Neige (1718 m) in Frankrijk en de Mont Tendre (1678,8 m) in Zwitserland als hoogste toppen. Dit is vergeleken met de toppen in de nabijgelegen Alpen laag, maar toch zorgt het ervoor dat dit deel van Bourgogne-Franche-Comté een heel ander karakter heeft dan de rest van de regio. Verscholen in dalen, maar ook op veilige bergkammen komen we de mooiste dorpjes in de regio. Twee van deze dorpen zijn zelfs uitgeroepen tot de mooiste van Frankrijk en zijn terug te vinden op de ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Beide zijn natuurlijk terug te vinden op mooiste dorpjes.

Jura is niet alleen en departement en een bergketen, maar ook een wijngebied. Het kleinste gecontroleerde wijngebied van Frankrijk om precies te zijn. Binnen de Jura zijn er zes verschillende AOC’s, waarvan de kleinste L’Etoille slechts een oppervlakte heeft van vijftig hectares. Binnen de Jura worden er vooral veel onbekendere druivensoorten gebruikt, denk hierbij aan de Savagnin, Poulsard, Trousseau en Béclan. Vooral de Savagnin wordt veel gebruikt, dit zorgt ervoor dat de wijnen een unieke smaak hebben. Van deze druivensoort wordt ook de Vin Jaune gemaakt. Deze “gele wijn” is uniek voor de regio en wordt verkocht in flessen van 62 centiliters. Het is daarom niet gek dat er in de Jura opvallend veel mooie wijndorpen te vinden zijn.

Op vakantie naar Jura?

Arbois

Jura

Arbois is een prachtig wijndorp, gelegen centraal in het departement de Jura. Het dorp is met net iets minder dan vierduizend inwoners een van de grotere plaatsen in de omgeving. Arbois ligt in een dal op de oevers van de Cuisance.

Arlay

Jura

Arlay is een prachtig dorpje in het centraal westelijke deel van het Franse departement de Jura. Het is een beroemd wijndorp, dat vooral bekend staat om de Vin Jaune die er geproduceerd wordt.

Baume-les-Messieurs

Jura

Baume-les-Messieurs is een prachtig dorpje in het Franse departement Jura. Het is een van de mooiste dorpen van Frankrijk en is terug te vinden op de ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Het dorp ligt in een vallei omgeven door drie rotsformaties.

Château-Chalon

Jura

Château-Chalon is een prachtig bergdorpje in het Franse departement Jura. Het dorp ligt op ongeveer vijfhonderd meter boven de zeespiegel, vanwaar het uitkijkt over de uitgestrekte wijnvelden die de omgeving van het dorp domineren.

La Châtelaine

Jura

La Châtelaine is op het eerste gezicht een dorp zoals je er veel tegenkomt in de Jura. Het is een klein dorp met slecht honderdvijftig inwoners, een voormalig stadhuis en een kleine kerk. Niet echt een reden om op mooiste dorpjes te staan.

Nozeroy

Jura

Nozeroy is een klein dorp boven op een heuvel in het centrale deel van het Franse departement Jura. Het dorp was ooit een van de belangrijkste plaatsen in de regio, maar is nu een slaperig dorp geworden.

Salins-les-Bains

Jura

Het dorp Salins-les-Bains ligt in het noordelijke deel van het departement de Jura en vormt voor een deel de grens met het departement Doubs. Het dorp is vooral vanwege zijn zoutziederij die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat.