Jura

Frankrijk

De Jura is een departement in het centraal-oostelijke deel van Frankrijk in de regio Bourgogne-Franche-Comté. Voor de landelijke herindeling maakte de Jura onderdeel uit van de regio Franche-Comté. Jura is ook de benaming van het gebergte dat ongeveer dezelfde vorm heeft als het departement, maar net iets groter is. Hierdoor ligt een deel van het Jura gebergte in Zwitserland.

Het zuidelijke deel van dit gebergte is het hoogst, met de Crêt de la Neige (1718 m) in Frankrijk en de Mont Tendre (1678,8 m) in Zwitserland als hoogste toppen. Dit is vergeleken met de toppen in de nabijgelegen Alpen laag, maar toch zorgt het ervoor dat dit deel van Bourgogne-Franche-Comté een heel ander karakter heeft dan de rest van de regio. Verscholen in dalen, maar ook op veilige bergkammen komen we de mooiste dorpjes in de regio. Twee van deze dorpen zijn zelfs uitgeroepen tot de mooiste van Frankrijk en zijn terug te vinden op de ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Beide zijn natuurlijk terug te vinden op mooiste dorpjes.

Jura is niet alleen en departement en een bergketen, maar ook een wijngebied. Het kleinste gecontroleerde wijngebied van Frankrijk om precies te zijn. Binnen de Jura zijn er zes verschillende AOC’s, waarvan de kleinste L’Etoille slechts een oppervlakte heeft van vijftig hectares. Binnen de Jura worden er vooral veel onbekendere druivensoorten gebruikt, denk hierbij aan de Savagnin, Poulsard, Trousseau en Béclan. Vooral de Savagnin wordt veel gebruikt, dit zorgt ervoor dat de wijnen een unieke smaak hebben. Van deze druivensoort wordt ook de Vin Jaune gemaakt. Deze “gele wijn” is uniek voor de regio en wordt verkocht in flessen van 62 centiliters. Het is daarom niet gek dat er in de Jura opvallend veel mooie wijndorpen te vinden zijn.

Arbois

Arbois is een prachtig wijndorp, gelegen centraal in het departement de Jura. Het dorp is met net iets minder dan vierduizend inwoners een van de grotere plaatsen in de omgeving. Arbois ligt in een dal op de oevers van de Cuisance.

De geschiedenis van Arbois gaat terug tot voor de Romeinse periode. In deze periode was Arbois niet veel meer dan een gehucht, wat toen al bekend stond om zijn bijzondere wijnen. Ondanks dit gegeven bleef Arbois een klein dorp zonder versterkingen, totdat het in de achttiende eeuw onderdeel wordt van het vrijgraafschap Bourgondië. Om Arbois tegen aanvallen van Frankrijk te beschermen weren er stadmuren gebouwd en waren er vijf poorten die toegang gaven tot het stadje. Deze bleken niet voor niets gebouwd te zijn, door de jaren heen is Arbois zeven keer belegerd.

» meer over Arbois

Arlay

Arlay is een prachtig dorpje in het centraal westelijke deel van het Franse departement de Jura. Het is een beroemd wijndorp, dat vooral bekend staat om de Vin Jaune die er geproduceerd wordt.

Arlay is van oorsprong een heerlijkheid dat in bezit was van de graven van Chalon-Arlay. Nadat de laatste CHalon kinderloos gestorven was, kwam het in bezit van de voorouders van Willem-Alexander, die tot op de dag van vandaag de adellijke titel “Heer van Arlay” draagt. Van de oudste delen van het kasteel van Arlay dat ooit in het bezit was van de Oranjes is nu niet veel meer over dan een ruïne. Iets lager op de heuvel is in de achttiende eeuw het Château d’Arlay dat nu nog steeds bewoond wordt en bezocht kan worden.

» meer over Arlay

Baume-les-Messieurs

Baume-les-Messieurs is een prachtig dorpje in het Franse departement Jura. Het is een van de mooiste dorpen van Frankrijk en is terug te vinden op de ‘Les Plus Beaux Villages de France’. Het dorp ligt in een vallei omgeven door drie rotsformaties.

Het is een oud dorp dat is ontstaan nadat er een abdij werd gesticht in de zesde eeuw. Deze abdij was verantwoordelijk voor het stichtten van de Abdij van Cluny, een abdij die zou uitgroeien tot de machtigste van Europa. De abdij van Baume-les-Messieurs werd na de Franse revolutie gesloten en verkocht, toch vormt het tot nu het centrale deel van het dorp. De kerk van de abdij stamt uit de zestiende eeuw en heeft een Vlaams altaarstuk uit dezelfde periode.

» meer over Baume-les-Messieurs

Château-Chalon

Château-Chalon is een prachtig bergdorpje in het Franse departement Jura. Het dorp ligt op ongeveer vijfhonderd meter boven de zeespiegel, vanwaar het uitkijkt over de uitgestrekte wijnvelden die de omgeving van het dorp domineren.

Château-Chalon is een van de belangrijkste wijndorpen van de Jura en is terug te vinden op de lijst van ‘Les Plus Beaux Villages de France’, wat het een van de tweehonderd mooiste dorpen van Frankrijk maakt. De belangrijkste reden hiervoor is de bijzondere ligging van het dorp boven op een heuvel. Op de flanken van deze heuvel groeit een deel van de wijnranken die gebruikt worden voor het maken van de Vin Jaune waar het dorp om bekend staat. Deze bijzondere “gele wijn” wordt alleen gemaakt in de Jura en is de specialiteit van de wijnmakers van Château-Chalon.

» meer over Château-Chalon

La Châtelaine

La Châtelaine is op het eerste gezicht een dorp zoals je er veel tegenkomt in de Jura. Het is een klein dorp met slecht honderdvijftig inwoners, een voormalig stadhuis en een kleine kerk. Niet echt een reden om op mooiste dorpjes te staan.

Toch zorgt de ligging van het dorp op het Lédonien-plateau en de resten van het elfde-eeuwse kasteel ervoor dat een bezoek aan La Châtelaine een bijzondere ervaring is. Het dorp ligt op ongeveer 570 meter boven de zeespiegel, dat is niet het hoogste punt van Lédonien-plateau. Dit is bij Bois de la Châtelaine waar het plateau een hoogte heeft van 633 meter. In het dorp zijn geen winkels of restaurants te vinden. Wel begint een mooie wandeling langs het kasteel en verschillende vergezichten bij de Eglise Saint-Just.

» meer over La Châtelaine

Nozeroy

Nozeroy is een klein dorp boven op een heuvel in het centrale deel van het Franse departement Jura. Het dorp was ooit een van de belangrijkste plaatsen in de regio, maar is nu een slaperig dorp geworden.

In de middeleeuwen van Nozeroy een vestingstad dat volledig ommuurd was en in de dertiende eeuw elf een eigen kasteel kreeg. Dit Château de Nozeroy stond bekend als het mooiste kasteel van de hele Jura. Tegenwoordig is er van dit kasteel niet veel bewaard gebleven dan een ruïne. Al vanaf de zestiende eeuw, nadat Philibert van Chalon kinderloos stierf raakt het kasteel steeds verder in verval. Vanaf de achtiende eeuw werden de sten van het Château de Nozeroy geburikt om de huizen in het dorp te bouwen en voor de renovatie van het kasteel van Arlay. Er zijn nu vergevorderde plannen om het kasteel te gaan herbouwen.

» meer over Nozeroy