Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Arbois

Arbois is een prachtig wijndorp, gelegen centraal in het departement de Jura. Het dorp is met net iets minder dan vierduizend inwoners een van de grotere plaatsen in de omgeving. Arbois ligt in een dal op de oevers van de Cuisance.

De geschiedenis van Arbois gaat terug tot voor de Romeinse periode. In deze periode was Arbois niet veel meer dan een gehucht, wat toen al bekend stond om zijn bijzondere wijnen. Ondanks dit gegeven bleef Arbois een klein dorp zonder versterkingen, totdat het in de achttiende eeuw onderdeel wordt van het vrijgraafschap Bourgondië. Om Arbois tegen aanvallen van Frankrijk te beschermen weren er stadmuren gebouwd en waren er vijf poorten die toegang gaven tot het stadje. Deze bleken niet voor niets gebouwd te zijn, door de jaren heen is Arbois zeven keer belegerd.

Nadat de het Lodewijk de Veertiende, in de zeventiende eeuw, was gelukt om Arbois in te nemen werden de stadsmuren en de andere vestingwerken weer afgebroken. De uitzondering hierop was de toren van de Eglise Saint-Just, die ook gebruikt werd als verdedigingstoren. De oudste romaanse delen van de Eglise Saint-Just stammen uit de elfde eeuw, maar het grootste deel van de huidige kerk is gebouwd in de dertiende eeuw als kloosterkerk. Tijdens de late middeleeuwen waren er in Arbois niet minder dan vijf kloosters te vinden. De toren van de kerk is gebouwd in de zestiende eeuw. Binnenin de kerk zijn verschillende fresco’s te zien uit de vijftiende eeuw. Na de Franse revolutie werd de priorij afgebroken, waarna de Eglise Saint-Just een parochiekerk werd.

De beroemdste inwoner die Arbois ooit heeft gehad is de scheikundige, natuurkundige en microbioloog Louis Pasteur. Hij werd dan wel niet in Arbois geboren, maar bracht wel het grootste deel van zijn leven in de stad door. In het centrum van Arbois herinneren het “Huis van Louis Pasteur” en een standbeeld aan hem.

In Arbois kun je niet om de Jurawijn heen. Het is een van de AOC-regio’s binnen de Jura en rondom het stadje zijn verschillende grotere wijnboeren te vinden die allemaal in het dorp hun eigen wijnwinkel hebben. De bijzondere streekwijnen kun je ook proeven in een van de vele restaurants in het dorp. Dit kan in het traditionele La Finette Taverne D’Arbois of in een van de sterrenrestaurants die het dorp rijk is.

Hier ligt Arbois

Weersverwachting Arbois

vandaag
26° / 17°
morgen
23° / 18°
21 jun
20° / 16°
22 jun
16° / 11°
23 jun
15° / 11°
Meer weer van Arbois op klimaatinfo.nl

Meer informatie