Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Arlay

Arlay is een prachtig dorpje in het centraal westelijke deel van het Franse departement de Jura. Het is een beroemd wijndorp, dat vooral bekend staat om de Vin Jaune die er geproduceerd wordt.

Arlay is van oorsprong een heerlijkheid dat in bezit was van de graven van Chalon-Arlay. Nadat de laatste CHalon kinderloos gestorven was, kwam het in bezit van de voorouders van Willem-Alexander, die tot op de dag van vandaag de adellijke titel “Heer van Arlay” draagt. Van de oudste delen van het kasteel van Arlay dat ooit in het bezit was van de Oranjes is nu niet veel meer over dan een ruïne. Iets lager op de heuvel is in de achttiende eeuw het Château d’Arlay dat nu nog steeds bewoond wordt en bezocht kan worden.

Het Château d’Arlay en de omliggende domeinen zijn in de zomerperiode geopend voor publiek. Vanaf de entree kun je over de domeinen, in het Château d’Arlay en de bijbehorende wijnkelders een wandeling maken. De stijlkamers in het château geven een goed beeld van hoe het leven er in de achttiende eeuw moet hebben uitgezien. Verder zien we er portretten van huidige en vorige bewoners. Op de hoger gelegen delen van het domein komen we verschillende bezienswaardigheden tegen, zoals de resten van het kasteel van Arlay, een boulingrin baan, een “groene waterval” en een huisje dat de gravin liet bouwen zodat ze er boerin kon spelen. Terug bij de ingang kun je er een prachtige wijnproeverij doen, van de wijnen die in Château d’Arlay geproduceerd worden.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het dorp, is het Maison La Chevana d’Or. Dit zestiende eeuw huis is in een prachtige staat en staat bekend vanwege de mensenhoofden die naast de entree te zien zijn. Opmerkelijk genoeg is er verder helemaal niets bekend over dit bijzondere monument.

Verder zijn er in Araly drie watermolens te vinden, enkele huizen met historische beschilderingen, het huis van de kas en een nieuw ogende kerk uit de negentiende eeuw.

Hier ligt Arlay

Weersverwachting Arlay

vandaag
27° / 17°
morgen
24° / 18°
21 jun
21° / 17°
22 jun
17° / 13°
23 jun
17° / 12°
Meer weer van Arlay op klimaatinfo.nl

Meer informatie