Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

La Châtelaine

La Châtelaine is op het eerste gezicht een dorp zoals je er veel tegenkomt in de Jura. Het is een klein dorp met slecht honderdvijftig inwoners, een voormalig stadhuis en een kleine kerk. Niet echt een reden om op mooiste dorpjes te staan.

Toch zorgt de ligging van het dorp op het Lédonien-plateau en de resten van het elfde-eeuwse kasteel ervoor dat een bezoek aan La Châtelaine een bijzondere ervaring is. Het dorp ligt op ongeveer 570 meter boven de zeespiegel, dat is niet het hoogste punt van Lédonien-plateau. Dit is bij Bois de la Châtelaine waar het plateau een hoogte heeft van 633 meter. In het dorp zijn geen winkels of restaurants te vinden. Wel begint een mooie wandeling langs het kasteel en verschillende vergezichten bij de Eglise Saint-Just.

Over het algemeen wordt aangenomen dat de plek waar het huidige La Châtelaine zich bevindt, al bewoond werd in de prehistorie. Wat we zeker weten is dat er in de elfde eeuw als sprake was van een kasteel dat uitkeek over de hoefijzervallei. Dit kasteel werd bewoond door Mahaut d’Artois, echtgenote van Graaf Othon de vierde van Bourgondië. In de veertiende eeuw zou het kasteel gerestaureerd worden, maar nog geen honderd jaar later werd het verwoest door de troepen van Lodewijk de XI en nooit meer herbouwd. Door de eeuwen heen zijn stenen van het kasteel gebruikt om de huizen en boerderijen in het dorp te bouwen. Toch zijn er nu nog steeds delen van muren en poorten in de bossen bij La Chatelaine te vinden.

Bij de resten van het kasteel en op enkele andere plekken en uitzichttorens in het bos heb je een prachtig uitzicht de bijzonder gevormde hoefijzervallei. De rotsachtige steile wanden van de vallei zorgen voor een spectaculair uitzicht. Zelf vonden we het uitzicht bij belvedère de La Châtelaine het mooist.

In het dorp ligt het Château d’Artois een voormalig kasteel, dat mu vooral gebruikt wordt als evenementenlocatie.

Hier ligt La Châtelaine

Weersverwachting La Châtelaine

vandaag
7° / 4°
morgen
7° / 1°
19 apr
9° / 0°
20 apr
7° / 2°
21 apr
6° / 0°
Meer weer van La Châtelaine op klimaatinfo.nl

Meer informatie