Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Aragon

Het dorpje Aragon is een van de mooiste dorpjes van het departement Aude. Het dorp heeft minder dan vijfhonderd inwoners en is gebouwd op de uitlopers van de Montagne Noir, die de rand van het Centraal Massief vormen.

De geschiedenis van Aragon, gaat terug tot aan de bronstijd, maar ook in de Gallo-Romeinse periode woonden er mensen in dit gebied. Boven op de heuvel van Aragon – bij de Église Sainte-Marie d’Aragon – zijn nu nog steeds enkele Gallo-Romeinse grafstenen te zien. Het dorp was vanaf de tiende eeuw bezit van de abdij van Montelieu, maar zou later in handen komen van de Heren van Aragon. De Heren van Aragon waren aanhangers van het kathaarse geloof. In de twaalfde en dertiende eeuw kreeg dit geloof veel volgers in dit deel van Frankrijk, tot ongenoegen van de paus. Om deze substroming de kop in te drukken werden er twee kruistochten georganiseerd, de Eerste en de Tweede Albigenzische Kruistocht. In Aragon werden de heren van hun bezit ontdaan tijdens de inquisitie en kwam het dorp in handen van het bisdom Carcassonne. Iets wat de inwoners van het dorp niet weerhield om het kathaarse geloof te belijden.

Nu is Aragon een slaperig plattelandsdorp, met een paar bezienswaardigheden en een klein museum. De belangrijkste bezienswaardigheid is het Château d’Aragon. Dit kasteel stamt uit de twaalfde eeuw en is gebouwd in opdracht van de Roger Guilhem d’Aragon. Veel van het originele kasteel is er niet bewaard gebleven, behalve een buitenmuur, die je alleen kunt zien vanaf de binnenplaats van het kasteel. Om deze te kunnen zien zul je een kamer in het hotel dat nu in het kasteel is gevestigd moeten boeken. Het huidige uiterlijk van het Château d’Aragon stamt uit de zeventiende eeuw, toen het kasteel in handen was van een belangrijke zakenman.

Niet ver van het Château d’Aragon, staat de Église Sainte-Marie d’Aragon. Deze kerk is te vinden op het hoogste punt van het dorp. De kerk is niet standaard geopend voor publiek, maar kan wel bezocht worden. In de tuin voor de kerk zijn enkele Gallo-Romeinse grafstenen te vinden en heb je een prachtig uitzicht over de lagergelegen delen van het dorp. Vanaf de parkeerplaats aan de Rie de Jardins kun je een mooi rondje wandelen door het dorp. Je volgt eerst de Rue de l’Eglise, om vervolgens de trap te nemen naar de kerk en dan loop je via de Rue du Paro en de Côte de Pech Marie weer terug. Als je het dorp weer uitrijdt via de Rue de Barri en de D935 volgt richting het noorden kom je na een paar honderd meter een prachtig uitzichtpunt tegen. Vanaf deze plek heb je het mooiste uitzicht op Aragon.

Hier ligt Aragon

Weersverwachting Aragon

vandaag
27° / 15°
morgen
29° / 15°
26 jun
31° / 18°
27 jun
32° / 19°
28 jun
27° / 20°
Meer weer van Aragon op klimaatinfo.nl

Meer informatie