Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Montolieu

Montolieu is een mooi klein dorpje in Occitanië, niet al te ver van de stad Carcassonne. Montolieu ligt in het departement Aude en staat bekend als boekendorp.

Net als het Ardense dorp Redu, is Montolieu een echt boekendorp. In het dorp, waar ongeveer achthonderd mensen wonen, zijn wel twintig tweedehands boekenwinkels te vinden. Iedere boekwinkel in het dorp heeft zijn eigen specialiteit, het jammere is wel dat er alleen Franstalige boeken te vinden zijn. Tijdens ons bezoek aan het dorp zijn we verschillende boekwinkeltjes bezocht, maar kwamen geen Engelstalige boeken tegen. Op een enkel kunstboek na. Nu is dit natuurlijk niet zo verwonderlijk, maar je zou verwachten, dat er in een dorp dat zoveel toeristen trekt er ook anderstalige boeken te vinden zouden zijn. Ondanks dit, is een bezoek aan Montolieu meer dan de moeite waard. Het is een prachtig klein dorpje, met gezellige straatjes, terrassen, galeries en boekenwinkels. Tijdens het Paasweekend vindt er jaarlijks in het dorp een grote boekenmarkt te vinden. Op deze markt worden allerlei verschillende antieke en zeldzame boeken te koop aangeboden.

Overnachten in Montolieu

Ondanks het feit dat Montolieu een klein dorpje is met minder dan duizend inwoners, zijn er opvallend veel overnachtingsmogelijkheden in het dorp te vinden. Verwacht er geen grote hotels, maar wel leuke kleine b&b’s, appartementen en chambres d’Hotes. Een bijzondere plaats om in Montolieu te overnachten is Château de Villeneuve. Deze B&B ligt net iets buiten het dorp in een heuvelachtige omgeving en wordt beoordeeld met een 9.1. Wil je liever een eigen appartement, dan is Maison de Textile de perfecte locatie. 

Vergelijk op Trivago.nl alle hotels en B&B’s in Montolieu met elkaar

In het dorp bevindt zich ook een klein museum, dat geweid is aan de boekdrukkunst. We sloegen dit museum tijdens ons bezoek over, maar gingen wel op zoek naar een paar mooie uitzichtpunten. Het mooiste is place de l’Esperou, een klein pleintje dat wat uitsteekt over het dal van de rivier de La Dure. Aan de andere kant van het dorp, heb je vanaf de Pont de Saissac, ook een prachtig over het dorp.

Net als veel andere dorpen en plaatsen in de omgeving, is Montolieu al bewoond sinds de prehistorie. Het bewijs hiervoor is geleverd door de menhir van Guittard, die te zien is vanaf de weg als je van Montolieu naar Alzonne rijdt. Op andere plaatsen rondom het dorp zijn allerlei resten gevonden uit de Gallo-Romeinse periode. Het dorp ging pas in de achtste eeuw, na de stichting van een benedictijnenabdij, een rol van betekenis spelen. In de elfde eeuw werd een groot deel van de bevolking vervolgd en verketterd tijdens de kruistocht tegen de Katharen. Veel inwoners kwamen hiertegen in opstand, wat ze met de dood moesten bekopen. Na de kruistochten werd er in het dorp door de paus een abt aangesteld om de controle te houden.

Centraal in het dorp staat de Kerk van Saint-André de Montolieu uit de dertiende eeuw, maar in de negende eeuw was er op deze plek een religieus gebouw te vinden. Het is een mooie oude kerk, met kleurrijke glas-in-loodramen en beschilderde plafonds. In de kerk zijn twee beelden van Maria met Kind uit de middeleeuwen te zien. Voor de kerk is een van de weinige parkeerplaatsen in het dorp te vinden. Toen we het dorp bezochten hadden we geluk en vonden hier een parkeerplekje. Is hier alles vol, dan zul je op zoek moeten naar een parkeerplek buiten het dorp. De dichtstbijzijnde is parking du Couvent.

Hier ligt Montolieu

Weersverwachting Montolieu

vandaag
34° / 21°
morgen
33° / 21°
21 jul
25° / 19°
22 jul
26° / 17°
23 jul
28° / 18°
Meer weer van Montolieu op klimaatinfo.nl

Meer informatie