Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Arnac-Pompadour

Arnac-Pompadour is een bekend dorp in het Franse departement Corrèze. Dat dankt het aan het kasteel, aan Madame de Pompadour en aan de paardensport.

Arnac-Pompadour lijkt in eerste instantie op de vele andere dorpen die je in de regio Limousin aantreft. Een aantal charmante oude woningen in het centrum, wat nieuwere woningen aan de rand, een gemeentehuis, enkele winkeltjes en een bescheiden hoeveelheid horeca. Pompadour, zoals Arnac-Pompadour eigenlijk vaker genoemd wordt, is echter het belangrijkste productiecentrum van Anglo-Arabische paarden in Frankrijk. Als je Pompadour bezoekt dan zul je ook overal de verwijzing naar de paardenfokkerij en de paardensport tegenkomen. Zo staat op ongeveer driekwart van de souvenirs die je op het toeristenkantoor aantreft een afbeelding van een paard. 

In de zomermaanden komen er redelijk wat mensen naar Pompadour op de dagen dat er paardenraces, dressuurwedstrijden en andere hippische evenementen gehouden worden. Liefhebbers uit de directe omgeving maar ook vanuit het buitenland komen op die dagen naar de renbaan van Arnac-Pompadour. Het is niet ongebruikelijk om een wedje te leggen op de paardenraces die hier gehouden worden.

Naast de paardenfokkerij en paardensport is Arnac-Pompadour vooral ook bekend vanwege het kasteel dat hier staat. Als je het dorp binnenrijdt kun je vrijwel niet om dit enorme middeleeuwse kasteel heen. Het eerste kasteel werd in 1026 gebouwd door Guy de Lastours. De Pompadours waren toen erg machtig binnen de regio. Na een grote brand in 1200 werd het kasteel veertig jaar later herbouwd. In de vijftiende eeuw werd het kasteel helemaal herbouwd in opdracht van Geoffroy Helie de Pompadour. In 1745 werd Château de Pompadour aangekocht door de toenmalige Franse koning Lodewijk XV. Hij schonk het kasteel aan Jeanne-Antoinette Poisson, één van de favoriete maîtresses van de koning. Zij kreeg de titel markiezin van Pompadour. Ze staat in de geschiedenisboeken dan ook vooral bekend onder de naam Madame de Pompadour.

Wie het wil die kan het prachtige kasteel tegen betaling bezoeken. Bij het kasteel horen de beroemde stallen en de beroemde paardenrijschool. 

Hier ligt Arnac-Pompadour

Weersverwachting Arnac-Pompadour

vandaag
11° / 2°
morgen
12° / 6°
26 apr
14° / 7°
27 apr
16° / 9°
28 apr
18° / 7°
Meer weer van Arnac-Pompadour op klimaatinfo.nl

Meer informatie