Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Saint-Junien

Saint-Junien is een plaatsje dat gelegen is in het departement Haute-Vienne binnen de regio Limousin. Het oude centrum van Saint-Junien heeft nog een middeleeuws patroon.

Saint-Junien is een vrij groot dorp (ruim elfduizend inwoners) dat in het departement Haute-Vienne ligt. Het dorp ligt op ongeveer een kwartier rijden van Oradour-sur-Glane, wat misschien wel de belangrijkste bezienswaardigheid van de regio Limousin is. Op deze manier kwamen wij dan ook in Saint-Junien terecht, want het plaatsje vormt natuurlijk een ideale uitvalsbasis om Oradour te bezoeken. Wat we op dat moment nog niet wisten is dat Saint-Junien zelf ook absoluut de moeite waard is. Het dorp vind haar oorsprong in de vijfde eeuw na Christus, toen de van oorspong Hongaarse ascese Saint Amand zich aan de noordelijke oever van de rivier Vienne wilde vestigen. De christelijke heremiet Junian (Junien) werd op 15 jarige leeftijd een discipel van Saint Armand. Op de plek waar Saint Junian leefde staat tegenwoordig de gemeenschapskerk.

Als je de ware schoonheid van het middeleeuwse centrum wilt zien dan moet je vroeg in de ochtend of later op de avond naar Saint-Junien gaan. Dan heerst er een aangename rust waarbij de schoonheid van het plaatsje niet overschaduwd wordt door de drukte van alledag. Wie dan de geparkeerde auto’s, de verkeersborden en de aanwezige neonreclames wegdenkt die kan zich ene beetje inbeelden hoe het leven hier enkele eeuwen geleden eruit gezien moet hebben. Op sommige plekken staan borden met plaatjes en tekst waarbij verteld wordt hoe het er hier vroeger uitzag. 

In het hart van het centrum staan twee gebouwen direct naast elkaar die gezichtsbepalend zijn voor het dorp: de kerk Collégiale de St. Junien en de ernaast gelegen Salle des fêtes. Wij denken dat je hier ieder moment van de dag prachtige foto’s van kunt maken. Gezien het tijdstip van ons bezoek (tegen acht uur in de ochtend) is de kerk nog gesloten. 

Andere bezienswaardigheden in Saint-Junien zijn de kapel op de oude begraafplaats en de abdij van St. Amand, waarmee de geschiedenis van het dorp eigenlijk begonnen is.

Hier ligt Saint-Junien

Weersverwachting Saint-Junien

vandaag
25° / 6°
morgen
26° / 10°
27 sep
26° / 10°
28 sep
28° / 13°
29 sep
28° / 14°
Meer weer van Saint-Junien op klimaatinfo.nl

Meer informatie