Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Damazan

Damazan is een klein bastidedorp in het zuidelijke deel van de Lot-et-Garonne. Het dorp ligt midden in het wijngebied Buzet en aan de rivier de Garonne. Het dorp maakt vroeger deel uit van de historische provincie Gascogne.

Net als de andere bastidedorpen, (Vianne, Monflanquin en Villereal) in de omgeving is Damazan gebouwd in opdracht van de graaf van Poitiers. Zijn doel was, om deze onbevolkte delen van Frankrijk te koloniseren, zodat ze beter beschermd waren tegen vijandelijke aanvallen. Hij deed dit onder het toeziend oog van de broer van de toenmalige koning van Frankrijk. Net als veel andere dorpen in dit del van Frankrijk, had Damazan het zwaar te verduren tijdens de Honderdjarige Oorlog en de latere godsdienstoorlogen in Frankrijk. Ondanks al deze oorlogen, is het originele stadsplan van Damazan zo goed als onveranderd gebleven.

Het centrale deel van de bastide wordt nog steeds gevormd door het plein, met in het midden de markthal. Rondom dit plein staan historische vakwerkhuizen, waarvan een groot deel nog steeds de overdekte galerijen hebben uit de dertiende eeuw. Bijzonder is dat tijdens een grote renovatie van de bastide, de originele kleuren van de verschillende huizen aan het plein werden herontdekt. Nu hebben alle huizen op het centrale plein hun originele kleur teruggekregen, wat voor een gezellig en kleurrijk geheel zorgt. Centraal op het plein, staat een waterput die tot de negentiende eeuw gebruikt werd om het dorp van vers water te voorzien. Op dit plein is ook het stadhuis van Damazan te vinden uit het begin van de negentiende eeuw. Het stadhuis is gebouwd in het overkapte deel van de markt, midden op het plein. De trap die naar het stadhuis loopt stamt uit de veertiende eeuw.

Oorspronkelijk is Damazan gebouwd als een fort. Rondom de bastide waren stadsmuren, wallen en brede sloten. Het dorp kon tot 1836 op slecht vier punten betreden worden. Nu zijn er op een paar plekken nog stukjes van de oude omwalling en stadsmuren te vinden. De hoektoren op de hoek van de boulevard du Midi en de boulevard du Général-de-Gaulle, is hiervan het mooiste voorbeeld.

De belangrijkste kerk van het dorp is de Église Notre-Dame uit de zeventiende eeuw. De kerk is gebouwd op de resten van een gotische kerk uit de dertiende eeuw. Deze werd in de zestiende eeuw, tijdens de godsdienstoorlogen in Frankrijk, door de protestanten afgebrand. De kerk heeft een gotisch uiterlijk en mooie glas-in-loodramen, die voor mooi kleurrijk licht zorgen in de kerk. Het huidige interieur stamt uit de negentiende eeuw.

Hier ligt Damazan

Weersverwachting Damazan

vandaag
26° / 12°
morgen
30° / 15°
26 jun
31° / 16°
27 jun
31° / 19°
28 jun
25° / 18°
Meer weer van Damazan op klimaatinfo.nl

Meer informatie