Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Vianne

Vianne is een van de historische bastidedorpen in het departement Lot-et-Garonne. Het dorp heeft minder dan duizend inwoners, waarvan het merendeel nu nog steeds binnen de stadsmuren van Vianne woont. Het dorp ligt op de oevers van de rivier de Baïse.

De geschiedenis van Vianne gaat terug tot de tijd van de Romeinse overheersing, van dit deel van het huidige Frankrijk. In deze periode is er waarschijnlijk, rondom een oude Romeinse villa een gehucht ontstaan. Later zou er op deze plek door Tempeliers een priorij gebouwd worden. Hiervan zijn nu alleen nog de sporen van de verstrekte kerk te zien. In de dertiende eeuw werd onder leiding van Jourdain de L’Isle het bastidedorp opgericht. Hij vernoemde het dorp naar zijn tante Vianne van Gontaut-Biron, van wie hij het land en de bezittingen had geërfd. Vianne is het enige bastidedorp dat een meisjesnaam heeft. Een ander bijzonder feit is dat Vianne niet werd gesticht onder leiding van de Fransen, zoals zoveel andere bastidedorpen in regio, maar het was de Engelse koning Edward de Eerste die de oprichtingsakte ondertekende.

Overnachten in Vianne

Er zijn in Vianne niet veel hotels en huurhuisjes te vinden. Twee van deze zijn redelijk fors geprijsd, maar dan slaap je wel op een prachtige unieke locatie in Vianne. Zo kun je er een villa huren met zeven slaapkamers en een eigen zwembad, ideaal als je met een groep vrienden richting Vianne gaat. Is de groep iets kleiner, dan is Au Bonheur Caché een leuk alternatief. Liever alleen een kamer om in te slapen, dan is Au Clair de Vianne de beste optie in het dorp. Dit pension wordt door de gasten beloond met hoge cijfers en lovende kritieken.

De stadmuren van Vianne stammen uit de dertiende eeuw, nog van voor de Honderdjarige-Oorlog. De stadmuren hebben een totale lengte van 1,25 kilometer, die oorspronkelijk alleen werd onderbroken door vier vierkante torens, die als toegangspoorten dienden en door vier ronde torens op de hoeken van de stadsmuren. Van deze ronde toren zijn er nu nog slecht twee bewaard, de vier toegangspoorten zijn er nog wel allemaal. Sommige delen van de stadsmuren hebben plaats moeten maken voor wegen in en uit het dorp, maar een groot deel hiervan is nog steeds intact. Tijdens de Honderdjarig-Oorlog veranderde Vianne meerdere malen van eigenaar, totdat het in 1442 definitief in Franse handen zou vallen.

De kerk van Vianne, de Saint-Christophe de Vianne, stamt uit de twaalfde eeuw, nog van voor de oprichting van de bastide. De kerk, was onderdeel van de priorij die hier gebouwd was en behoorde toen nog tot het dorp Villelongue. In de veertiende eeuw, werd het oude romaanse portaal dichtgemetseld en vervangen door het huidige portaal, na deze uiterlijke verandering, kreeg de kerk zijn huidige naam. Het is een prachtige oude romaanse kerk, die ondanks meerdere renovaties zijn klassieke uiterlijk heeft weten te behouden. De schilderijen in de kerk en het glas-in-lood zijn van een latere datum.

Vianne ligt in het hart van het wijngebied Buzet, een geregistreerde AOC. In dit deel van Frankrijk wordt als sinds de middeleeuwen wijn gemaakt. Nu nog steeds is het een populair wijngebied in Frankrijk. Als je fietstocht of wandeling rondom Vianne maakt, zul je verschillende wijngaarden tegenkomen. Bij een groot deel van deze wijngaarden kun je een kleine proeverij doen en de wijn direct bij de boer kopen.

We bezochten Vianne op een zomerse zondag in augustus. Het beloofde een warme dag te worden, maar de zon bleef in de ochtend en in het begin van de middag nog wat verscholen achter de wolken. We parkeerder onze auto op de parkeerplaats naast de ingang van de bastide en liepen eerste een rondje rondom de stadsmuren van Vianne. We liepen langs de historische brug over de Baïse, die er redelijk bejaard uitzag en waar een bord bijstond dat er niet meer dan één auto tegelijk over de brug mocht. Als we aan de andere kant van de bastide zijn lopen we het dorp in en komen uit op het centrale plein, waar we heerlijk lunchen bij L’Atypik. Na de lunch bezoeken we nog de historische kerk en lopen een klein rondje door het dorp.

Hier ligt Vianne

Weersverwachting Vianne

vandaag
24° / 9°
morgen
23° / 14°
15 jun
21° / 14°
16 jun
25° / 12°
17 jun
29° / 16°
Meer weer van Vianne op klimaatinfo.nl

Meer informatie