Lotharingen

Frankrijk

Lotharingen is één van de regio’s in Frankrijk. Lotharingen in Frankrijk beter bekend als de Lorraine bestaat uit de departementen Meurthe-et-Moselle, Maas, Moezel en Vosges. De hoofdstad van de regio is Metz, andere groet en bekende steden in de regio zijn Nancy, Verdun, Toul, Lúneville en Thionville. Naast deze prachtige historische steden zijn er in de Lorraine ook tal van schitterende dorpjes te vinden. Het bijzondere van de dorpjes in de Lorraine is dat ze zo verschillend zijn. Dit komt omdat sommige dorpjes een tijdje tot Duitsland hebben behoort en andere weer altijd in Franse handen zijn geweest. Kortom de dorpjes in de Lorraine zijn bijzonder verassend en afwisselend.

Avioth

Niet ver van de grens met België ligt het Franse dorpje Avioth. Dit prachtige dorp in de Franse Ardennen is hoofdzakelijk bekend om zijn schitterende basiliek. De basiliek ligt op de route naar Santiago de Compostella.

De basiliek de Notre-Dame d’Avioth is een prachtige basiliek uit de negentiende eeuw. De basiliek is gebouwd op de plaats waar acht eeuwen lang een kapel te vinden was ter ere van de Onze-Lieve-Vrouw van Avioth. Deze kapel werd veelvuldig bezocht door pelgrims. Van de donaties die deze pelgrims achterlieten en door de inzet van de stichting vrienden van de basiliek de Notre-Dame d’Avioth werd in de negentiende eeuw de huidige kerk gebouwd. De kerk werd in 1993 door Paus Johannes Paules II tot basiliek verheven. De eerste kapel werd gebouwd voor een Zwarte Madonna die door herders in de bossen was gevonden. Deze beschouwden dit als een wonder en lieten de kapel bouwen.

» meer over Avioth

Bruley

Het dorpje Bruley ligt in het centrale deel van de regio Lotharingen in het departement Meurthe-et-Moselle. Het dorpje staat voornamelijk bekend om zijn wijnhuizen de prachtige kerk en de daarbij behorende kapel.

Ver boven het dorp staat de Saint Martinkerk uit de negentiende eeuw. De prachtige neogotische kerk lijkt wat aan de grote kant voor een klein dorp als Bruley maar indertijd diende de Saint Martinkerk als de belangrijkste kerk van Bruley en omgeving. Naast de kerk staat “De Kapel van de Rozenkrans tussen de Wijnranken” Dit historische monument is gebouwd ongeveer tegelijkertijd met de kerk. De Kapel van de Rozenkrans tussen de Wijnranken is aangemerkt als historisch monument. Achter deze kapel is een Mariagrot gebouwd. Deze Mariagrot is een exacte replica van de Mariagrot bij Lourdes.

» meer over Bruley

Domrémy-la-Pucelle

In het zuidwestelijke deel van de regio Lotharingen ligt het dorpje Domrémy-la-Pucelle. Het dorp ligt aan de Maas in het departement Vosges. Het dorp denkt zijn bekendheid aan Jeanne d’Arc die hier geboren is.

Domrémy-la-Pucelle is tegenwoordig bijna in zijn geheel gewijd aan Jeanne d’Arc. Er staat in het dorp een museum dat gewijd is aan Jeanne d’Arc, er zijn verspreid in het dorp meerdere standbeelden van Jeanne d’Arc te vinden en dan is er natuurlijk ook nog het geboortehuis. Dit geboortehuis is nog ongeveer in dezelfde staat als dat het was in 1412 toen Jeanne er werd geboren. Al vanaf de vijftiende eeuw toen dit huis werd erkend als het geboortehuis van Jeanne d’Arc is het een belangrijk bedevaartsoord. Naast het geboortehuis is tegenwoordig een bezoekerscentrum en een museum te vinden. In dit museum krijg je een idee over het leven en de verschillende heldendaden van Jeanne d’Arc. Ondanks het feit dat Jeanne d’Arc in Domremy-la-Pucelle geboren is draagt ze de bijnaam de Maagd van Orléans.

» meer over Domrémy-la-Pucelle

Grand

Vandaag de dag is Grand een klein nietszeggend dorpje in de Lorraine. Tijdens de Romeinse overheersing van deze regio was Grand één van de belangrijkste en grootste steden in de Lorraine.

Alles in Grand draait om de Romeinse resten die in het dorp te vinden. Er zijn in het dorpje dan ook meerdere archeologische vindplaatsen te zien waar in de loop der jaren behoorlijk wat schatten naar boven zijn gehaald. Een van de meest indrukwekkende overblijfselen van de Romeinse overheersing in het dorp is het Mozaïek van Grand. Dit immense mozaïek is één van de grootste van Europa en verkeerd op het centrale deel na nog helemaal in zijn originele staat. Om het mozaïek te beschermen is er een gebouw overheen gebouwd. Dit gebouw doet verder dienst als museum. In het museum zijn een aantal van de belangrijkste archeologische vondsten te bewonderen.

» meer over Grand

Hannonville

Hannonville-sous-les-Cótes is een klein dorpje in de regio grand est niet al te ver van de stad Verdun. In eerste instantie lijkt het een dorpje zoals er zoveel te vinden zijn in deze regio.

Toch zijn er in Hannonville-sous-les-Cótes meerdere leuke en bijzondere bezienswaardigheden te vinden. Als eerste de parochiekerk van St. Martin uit 1829. Schuin tegenover de kerk is het gemeentehuis van het dorp. In een klein parkje voor het gemeentehuis staat een beeld dat herinnerd aan de Eerste Wereldoorlog. In dezelfde straat is een bloemenperk te zien met het logo van het dorp en de resten van een oude wasplaats. Deze wasplaats verkeerd in vergelijking met veel andere wasplaatsen in een niet al te beste staat. Bekend is ook de Chapelle van Hannonville-sous-les-Cótes. Deze oude kapel is te vinden net buiten het dorp.

» meer over Hannonville

Hattonchatel

Hatttonchatel is een klein dorpje op de top van een heuvel in de Lorraine. Het eens zo prachtige dorp is tijdens de Eerste Wereldoorlog in zijn geheel met de grond gelijkgemaakt.

Na de oorlog waren er maar weinig gebouwen in Hattonchatel die nog overeind stonden. Dankzij geld en inzit van Belle Skinner een Amerikaanse weldoener werden de belangrijkste monumenten van het dorp in ere hersteld. Als eerste natuurlijk de kerk maar later ook het kasteel en de wasplaats. Als je vandaag de dag een kleine wandeling door het dorp maak lijkt het erop dat Hattonchatel al eeuwenlang een slaperig stadje is. Niets verraad de echte geschiedenis van het dorp. Vanaf de tuin van het chateau van Hattonchatel en vanaf het plein bij het oude gemeentehuis en de school heb je een schitterend uitzicht over de vlakte van de Woëvre en het meer van Madine. Bij helder weer kun je zelfs op een heuvel in de verte het oorlogsmonument Butte de Montsec zien liggen.

» meer over Hattonchatel

Marville

Marville is een klein dorp in de regio Lotharingen in het noordoostelijke deel van Frankrijk. Marville ligt in de grensoverschrijdende streek de Gaume. Deze streek staat bekend om zijn zachte klimaat en de vele prachtige dorpjes.

Het dorp Marville staat hoofdzakelijk bekend om zijn prachtige renaissance huizen. Dit is op zich al bijzonder maar wat het echt heel bijzonder maakt is dat een aantal van de huizen in de Spaanse renaissancestijl gebouwd zijn. Deze huizen zijn gebouwd tijdens de Spaanse overheersing van de Gaume. Toen de stad was ingedeeld bij de Spaanse Nederlanden. Het merendeel van deze prachtige renaissancehuizen zijn gebouwd met een lichtgele poreuze kalksteen. Deze steen is typisch voor de streek de bouwstijl niet. De laatste jaren zijn een groot aantal van de huizen in het dorp prachtig gerenoveerd en weer in hun oorspronkelijke schoonheid te zien.

» meer over Marville

Montmédy-Haut

Montmédy-Haut is een klein dorpje dat bovenop een heuvel te vinden is bij het dorpje Montmedy In de regio Lotharingen. Montmédy-Haut is eeuwenlang een militaristisch bolwerk geweest maar staat tegenwoordig bekend om zijn kunstenaars.

In de middeleeuwen is Montmédy enkele eeuwen de hoofdstad geweest van het graafschap Chiny. Indertijd werd er op de plaats van de huidige citadel een burcht gebouwd; château de Mady. In de veertiende eeuw werd het graafschap van Chiny ingenomen door Luxemburg. Hierdoor verloor Montmédy zijn hoofdstedelijke functie maar was nog wel van strategisch belang. Na de vrede van de Pyreneeën in 1659 kwam het dorp in Franse handen. In opdracht van Lodewijk de veertiende werden de versterkingen van Montmédy omgebouwd door de beroemde bouwmeester en maarschalk van Frankrijk Seigneur de Vauban. Ondanks het feit dat de citadel in de loop der eeuwen meerdere malen beschadigd is geweest is de hand van Vauban nog steeds goed zichtbaar.

» meer over Montmédy-Haut

Muzeray

Muzeray is een klein dorpje in het centraal noordelijke deel van de regio Lotharingen. Het is een dorp dat je normaal gesproken snel voorbij zou rijden waar het niet dat er in het dorp te bijzonders te vinden is.

Het dorpje bestond al in de zestiende eeuw. In deze periode behoorde het tot het bisdom Verdun. Ook in deze periode is het dorp grotendeels een slaperig dorp geweest waar niet of nauwelijks wat gebeurde. Toch is het dorp één maal per jaar het middelpunt van belangstelling van de Lorraine. In de maand december transformeert het dorp namelijk in een kerstdorp. Tijdens deze maand worden alle gevels lantarenpalen in het dorp versiert met duizenden lichtjes en overal zijn er kerstbomen te vinden. Eigenlijk is het dorp één grote kerststal. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door Paul Alexandre. De eigenaar van het kerstallenmuseum in Muzeray.

» meer over Muzeray

Pierre-Percée

Het dorpje Pierre Percée is te vinden in het departement Meurthe-et-Moselle in de regio Grand Est. Voor de landelijke herindeling was het dorpje onderdeel van de regio Lotharingen. Het dorp Pierre-Percée telt slecht 100 inwoners en dankt zijn bekendheid aan het gelijknamige stuwmeer.

Het dorp dankt zijn naam aan het middeleeuwse kasteel dat ooit op de hoogste toppen van de heuvels rondom het dorp stond. Tegenwoordig herinnerd alleen een ruïne nog aan het ooit zo mooie historische monument. De oudste vermelding van het kasteel stamt uit de tweede helft van de twaalfde eeuw. In deze periode stond het kasteel bekend onder de naam Langenstein, Niet zo gek als je beseft dat dit deel van Frankrijk onder het gezag van de Graven van Elzas viel. De naam Langenstein zou terug te voeren zijn op de “lange steen” waarop het kasteel werd gebouwd. Lokaal stond het kasteel bekend onder de naam Petrae Perforatae wat later verbasterde in Pierre-Percée. In de vijftiende en zestiende eeuw werd het kasteel meerder malen verstrekt, maar in de Dertigjarige Oorlog werd het kasteel net als het vernietigd.

» meer over Pierre-Percée

Romagne

Het dorp Romagne-sous-Montfaucon is te vinden het noordelijke deel van de Lorraine. Het dorp is bekend vanwege het grote Amerikaanse kerkhof uit de Eerste wereldoorlog en het museum Romagne ’14-’18.

Net als de rest van de regio is Romagne-sous-les-Cótes tijdens de Eerste Wereldoorlog zwaar getroffen. Bijna vier jaar lang hebben de Duitsers en de Fransen elkaar op de heuvels rondom Romagne-sous-les-Cótes bestookt met bommen en kogels. Er zijn tijdens deze jaren in Romagne ongeveer 15.000 soldaten gestorven zonder dat er ooit een meter land werd veroverd. Nog steeds draagt Romagne de littekens van deze oorlog. Zo is net buiten het dorp het grootste Amerikaanse oorlogskerkhof uit de Eerste Wereldoorlog te vinden en zijn de akkers van Romagne nog steeds bezaait met granaten en ander oorlogstuig. Er gaat geen jaar voorbij zonder dat er een bom ontploft of gevonden wordt tijden het ploegen van het land.

» meer over Romagne

Viéville-sous-les-Cótes

In de regio grand est in de Lorraine ligt het dorpje Viéville-sous-les-Cótes. Dit dorp behoort tot de mooiste dorpen van dit deel van de Lorraine. Vooral de oude wasplaatsen maken dit dorp bijzonder.

Als je het dorp binnenrijdt is het eerst wat je opvalt de oude wasplaats. Deze wasplaats “Lavoir du bas” is gek genoeg niet eens het mooiste van het dorp. Wel is het de beste plaats om je wandeling door het dorp te starten. Je loopt vanaf deze wasplaats verder het dorp in en neemt de tweede naar rechts. Deze straat brengt je naar de kerk van het dorp en het nabijgelegen Duitse kerkhof uit de Eerste Wereldoorlog. Bijzonder om te zien is dat er enkele graven van Joodse officieren te vinden zijn. Vanaf de begraafplaats kun je via de wijnvelden een wandeling maken door de omgeving van het dorp.

 

» meer over Viéville-sous-les-Cótes